Svijet

RUSI PREDALI UJEDINJENIM NACIJAMA REZOLUCIJU O UKRAJINI! Isplivali detalji dokumenta, postoje dva OGROMNA problema

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Ruska rezolucija pred Savjetom bezbjednosti najvjerovatnije neće proći jer postoje dvije vrlo važne, a izostavljene stavke.

Izvor: Youtube/United Nations

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija glasaće u petak o predlogu rezolucije koju je sastavila Rusija, a tiče se sukoba u Ukrajini. Rojters javlja da će Savjet bezbjednosti glasati o nacrtu rezolucije koja bi pokrila teritoriju humanitarne pomoći i zaštite civila, ali da su male šanse da će ona dobiti odobrenje jer su Rusi izostavili vrlo važne stavke.

Agencija je imala uvid u predlog rezolucije i navodi da se u njoj ne poziva na prekid borbi ili povlačenje ruske vojske, dok se istovremeno ne pominju odgovornost Rusije niti invazija kao definicija situacije u Ukrajini.

"U pitanju su izostavljene informacije vidljive na prvi pogled, i mi sigurno nećemo glasati za ovu rezoluciju", rekla je ambasadorka Velike Britanije pri Ujedinjenim nacijama, Barbara Vudvord.

"Rezolucija poziva da obje strane poštuju međunarodne humanitarne zakone, ali izostavlja činjenicu da Rusija počinjava ratne zločine. Ovu humanitarnu krizu izazvala su njihova djela i njihova invazija", rekla je ona.

Da bi bila prihvaćena, rezolucija pred Savjetom bezbjednosti mora da dobije najmanje devet glasova, s tim što na nju ne smije biti stavljen veto sa strane Rusije, Kine, Britanije, Francuske ili Amerike. Rojters ocjenjuje da će se 15 zemalja članica najvjerovatnije odlučiti na uzdržavanje od glasanja.

Tagovi