Svijet

LOPOVI PO ZAKONU VLADAJU RUSKIM ZATVORIMA: Ima 6 kategorija robijaša, a oni koji dobiju nadimak "ĐUBRAD" ne potraju dugo

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Nijedan zatvor nije prijatno mjesto, ali ruske kazneno-popravne institucije su zloglasne po surovosti i brutalnosti kako čuvara, tako i drugih kažnjenika.

Izvor: YouTube/Screenshot/WELT Documentary

Pročitajte kako izgleda hijerarhija u ruskim zatvorima i koja grupa se najviše poštuje, a koja je najniže na ljestvici, prema portalu "Russia Beyond".

U ruskim zatvorima zatvorenici se dijele na šest kategorija i postoje "kaste" u koje je teško ući, ali i one iz kojih je apsolutno nemoguće izaći.

Oni koji su bili poznati u svijetu kriminala tako nastavljaju da se ponašaju i kada se nađu iza rešetaka, dok najgore prolaze oni koji za njih obavljaju prljave zadatke, obično na silu. Zatvorenici u ruskim zatvorima podijeljeni su u šest kategorija:

Lopovi po zakonu

"Lopovi po zakonu" su kraljevi podzemlja, i najozbiljnije ličnosti u svijetu kriminala. Kada dospiju iza rešetaka, nastave da se ponašaju isto. Kako navodi ovaj portal, da bi neko ispunio kriterijum i bio primljen u krug "lopova po zakonu" mora da ispunjava nekoliko kriterijuma: da ima neprikosnoveni autoritet u banditskim krugovima, da je više puta ležao u zatvoru i da ispoljava apsolutnu mržnju prema bilo kakvoj saradnji sa državnim organima.

Oni, kako se navodi, poštuju takozvani "lopovski zakon", lojalni su svom klanu.

Ovakvi zatvorenici smještaju se u zatvor sa jakim sigurnosnim mjerama. Oni taj krug u kazneno-popravnim insititucijama nazivaju "zona" i u njemu oni uspostavljaju i sopstvena pravila ponašanja i rješavanja konflikata sa drugim zatvorenicima u ovom krugu.

Privilegovani

Ova grupa kriminalaca su uglavnom, takođe, lopovi, ali je u pitanju kasta koja se, u kriminalnoj hijerarhiji nalazi odmah ispod najviše kaste. Oni navodno, kontrolišu zone unutar "zone", tačnije zatvorski život u skladu sa nepisanim kriminalnim pravilima.

Ovu kastu inače čine profesionalni kriminalci i oni na sebe uglavnom preuzimaju ulogu da u zamjenu za novac druge zatvorenike snadbijevaju duvanom, namirnicama, pićima i slično.

Obični zatvorenici

Obični zatvorenici ili u ruskom slengu "mužiki" su najbrojnija kasta u ruskom zatvorskom sistemu, za razliku od prve dvije kaste, ovi zatvorenici nisu profesionalni kriminalci, niti česti gosti u zatvorima.

Ovo su zatvorenici koji dospijevaju iza rešetaka zbog jednog krivičnog djela i nakon odsluženja kazne planiraju da se vrate u normalan život. Obični zatvorenici samo čekaju da im prođe kazna, gledaju da se nikome ne zamjere i što prije izađu napolje

Oni ne sarađuju sa čuvarima zatvora, ali ne miješaju se ni u nepisana zatvorska pravila kojih se pridržavaju kriminalci. Ćute, rade i nadaju se da po izlasku više nikada neće dospjeti na ovo mjesto.

Aktivisti, jarci, "kučke"

Zatvorenicima četvrtog staleža, pripadnici drugih staleža daju razne nadimke. Kako se navodi, ova grupa zatvorenika, nerijetno pristaje na saradnju sa nadzornicima iza rešetaka i često i sami obavljaju neku administrativnu službu iza rešetaka.

Ostale kaste ih mrze. U ruskim zatvorima, gdje je na snazi "lopovski zakon", ti zatvorenici mogu biti odvojeni od drugih i na taj način zaštićeni od mnogobrojnih krvavih konflikata i osvete. Dok u zatvorima gdje Uprava u potpunosti kontroliše situaciju iza rešetaka, ovi "aktivisti" su prilično bezbjedni i privilegovani.

Nadimak "jarac" dobijaju oni koji ispunjavaju svoje obaveze u zatvorskoj dužnosti, dok oni zatvorenici koji sarađuju sa upravom da bi izvukli iz toga neku korist, njih vladajuće kaste, nazivaju "kučke".

Pijetlovi i srozani

Pijetlovi su poznati i kao "srozani", "degradirani". To je najniža zatvorska kasta u ruskim zatvorima. Oni su često izolovani od ostalih zatvorenika, imaju sopstveni escajg (često obilježen probušenom rupom) i postelje im budu pored WC šolje. Ostalim zatvorenicima je strogo zabranjeno da ih dodiruju ili od njih uzimaju hranu ili cigarete. Oni čak moraju i sami da se drže podalje od ostalih zatvorskih kasti i da se pribiju uza zid kad ovi prolaze. Njima se obično povjerava sav prljav posao u zatvoru - čišćenje toaleta i slično...

Među "srozane" dospijeva i onaj ko napravi ozbiljan prekršaj u "zoni" - ne vrati dug ili krade od drugih zatvorenika. Homoseksualci se, kako navodi ovaj portal, automatski svrstavaju u ovu kategoriju u ruskim zatvorima.

Pacovi i đavoli

Pored osnovnih kasti, ruska zatvorska hijerarhija ima i manje poznate i ne tako brojne grupe koje se mogu naći u zatvorima širom Rusije. "Šestice" su zatvorenici koji su primorani da služe pripadnike kaste privilegovanih.

"Vuneni" imaju zadatak da koordiniraju napade na druge zatvorenike i njihovo prebijanje. Obično prema instrukcijama uprave. "Đavoli" odrađuju prljave poslove za druge zatvorenike i za to dobijaju novac.

"Pacovi" su doušnici. "Đubrad" je žargonski izraz za policajca, pa toj kasti pripadaju bivši policajci koji završe iza rešetaka.

U galeriji pogledajte fotografije ruskih zatvorenika i zatvora u kojima služe kaznu:

Tetovaže u ruskim zatvorima

Osmokraka zvijezda je vjerovatno najčuvenija tetovaža koja dolazi iz ruskih kaznenih institucija. Koristi se da označi visoko pozicioniranog kriminalca koji pripada ruskoj mafiji, i zabranjena je za "obične" ljude. Ukoliko je nosi neko ko nije potvrđeni "lopov u zakonu", on biva natjeran da je ukloni, pod prijetnjom smrću.

Ruska katedrala se obično tetovira na leđima i svaka kupola označava 5 ili 10 godina provedenih u zatvoru. Isto važi i za brod, ali su ovdje godine zatvora označene jarbolima.

Znaci sa karata za igranje imaju svoja, vrlo različita, značenja. Pik označava ubicu, karo nasilnu osobu, tref lopova ili drugu vrstu profesionalnog kriminalca, a srce se tetovira silom na nekoga ko je označen kao izdajnik ili poželjna meta za napad drugih zatvorenika.

Tagovi