Ekonomija

Vuković: Prihodi 80 miliona veći od plana, penzije mogu samo da rastu

Autor Anđela Vukčević Izvor RTCG

Kada je riječ o Fiskalnoj strategiji neophodnoj za sprovođenje programa Evropa sad 2, Vuković je kazao da je to izuzetno kvalitetan dokument.

Izvor: Gov.me/S.Matić

U prvih osam mjeseci ove godine prihodi budžeta veći su za 80 miliona eura, kazao je ministar finansija Novica Vuković u emisiji “Okvir” i poručio da nakon sprovođenja programa Evropa sad 2 penzije mogu biti samo veće.

Kako je Vuković saopštio preliminarni podaci za prvih osam mjeseci pokazuju da, imamo milijardu i 825 miliona prihoda što je, kako kaže, 136 miliona više nego prošle godine.

Pored toga, kako je ministar Vuković naveo, suficit budžeta za prvih sedam mjeseci je 42 miliona eura.

“Govorimo o jednoj potpunoj likvidnosti budžeta sve obaveze koje su dospjele i došle do državnog trezora su realizovane. Stojimo na nivou od 600 miliona eura depozita”, kazao je Vuković, prenosi Portal RTCG.

Ministar je kazao da u 2024. godini imamo stabilne prihode od PDV-a, doprinosa, poreza na dobit…

Sa druge strane i troškovi su veći, a ministar Vuković kaže da je realizacija kapitalnog budžeta za 60 odsto veća nego prošle godine.

“Do kraja godine očekujemo nastavak ovog trenda, a od 1. oktobra kreće Program Evropa sad 2”, kazao je Vuković.

Kada je riječ o Fiskalnoj strategiji neophodnoj za sprovođenje programa Evropa sad 2, Vuković je kazao da je to izuzetno kvalitetan dokument.

“Ovom reformom takli smo sve slojeve društva”, kazao je Vuković.

Teza da će sprovođenjem programa Evropa sad 2 plate biti veće, a penzije manje je, kako kaže ministar, “nemoguća”.

“Apsolutno nema bojazni kada je riječ o penzijama, kao što nije prestao da funkcioniše sistem zdravstva kada su ukinuti doprinosi”, naveo je Vuković i poručio da se penzije neće smanjivati.

Ministar je pojasnio da građanin koji sada prima neto zaradu 850 eura, poslije reforme Evropa sad 2 zarađivaće 902 eura, ali njegova bruto zarada ostaje ista.

Međutim, kako dodaje, prosječna bruto zarada će rasti, bila je na nivou 1.040 eura, a nakon reforme prosječna bruto zarada biće 1.180 eura.

“Ako raste prosječna bruta zarada automatski vama raste i vrijednost ličnog boda”, kazao je ministar i dodaje da postoje tri komponente obračuna penzija.

“Na taj način imaćemo isključivo samo rast penzija. Poseban rast se dešava kod građana koji su imali minimalnu zaradu 450 eura koja raste na 600 ili koja raste na 800 eura”, kazao je Vuković.Vuković: Prihodi 80 miliona veći od plana, penzije mogu samo da rastu.