Ekonomija

VLADA: VISINA DOPRINOSA NE ODREĐUJE VISINU PENZIJE

Autor Vasilisa Grgurević

Visina doprinosa ne određuje visinu penzije, te je samim tim jasno da do umanjenja penzija i ne može doći u narednom periodu, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Izvor: MONDO/Ivona Ulićević

Kazali su da "se neće baviti nedogovornim izjavama pojedinaca na visokim državnim funkcijama koji vode predizbornu kampanju netačnim i populističkim izjavama", ali da zbog odgovornosti prema građanina, tačne i objektivne informisanosti saopštavaju da se način obračuna penzije se ne mijenja.

Predsjednik države Jakov Milatović je ranije danas pitao izvršnu vlast zašto predlaže smanjenje penzija za buduće penizonere, navodeći da će predloženom redistribucijom doprinosa za PIO, po sadašnjem sistemu obračuna, doći do smanjenja vrijednosti godišnjeg ličnog koeficijenta za najveći broj zaposlenih u Crnoj Gori.

"Upravo ova Vlada kroz značajan rast prosječne zarade obezbjeđuje najveći rast penzija po osnovu usklađivanja penzija posljednjih godina. Taj rast će već od 1. januara iznositi prosječno 50-60 eura, što je nastavak povećanja penzija koji smo počeli istorijski najvećim pojedinačnim rastom minimalne penzije na 450 eura", piše u saopštenju.

Iz Vlade su rekli da je obračun penzija individualan za svakog pojedinca, koji ostvari uslove za odlazak u penziju, propisane Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju.

"Predstavlja - prije svega odnos osnovice koja je zarada pojedinca kome se obračunava penzija (bruto 1 osnovica, čiji rast je neminovan usljed rasta minimalne zarade) i prosječne zarade u Crnoj Gori, kao i penzijskog staža. Na osnovu propisanog načina obračuna dobija se iznos ličnog boda, koji se nakon toga množi sa vrijednošću penzije za jedan lični bod, koji predstavlja utvrđeni nominalni iznos penzije za jedan lični bod, koji se usklađuje tri puta godišnje", dodali su.

"Zbog informisanosti građana, napominjemo i da visina doprinosa nikada nije bila paramater za izračun penzije, tako da umanjenje doprinosa u narednom periodu ne može i neće uticati na izračun penzije. Takođe, imajući u vidu činjenicu da se obračun ne mijenja na bilo koji način, podsjećamo da nekadašnji ministar ekonomskog razvoja, a trenutni predsjednik Crne Gore, ove nedoumice nije imao u momentu povećanja minimalne zarade kroz program Evropa sad 1, čime je došlo do značajnog rasta i prosječne zarade, što je upravo i sada slučaj primjenom programa Evropa sad 2", navodi se u saopštenju.

Poručili su da je Vlada, svojim dosadašnjim postupanjem, kroz izmjenu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i uvećanjem minimalne penzije sa 296 na 450€ pokazala odgovoran odnos prema penzionerima, "kroz poštovanje potreba za postizanjem minimuma jednakosti na polju životnog standarda svih građana, bez zaduženja za tu potrebu".

"Uzimajući u obzir takav postupak, jasno je da Vlada bilo kojom mjerom neće ugroziti budućnost penzionera, već će kroz predložene mjere, penzioneri koji primaju penzije iznad minimalnog iznosa od 450 eura, imati povećanje kroz redovno usklađivanje u januaru 2025. godine. Upravo jer je jedan od značajnih parametara za usklađivanje penzija iznos prosječne zarade u Crnoj Gori, čiji rast se očekuje primjenom mjera iz programa Evropa sad 2. Predstojeće povećanje biće za oko 7-8 odsto, ili oko 50-60 eura", zaključuje se u saopštenju.