Ekonomija

ZAVRŠENA JAVNA RASPRAVA O NACRTU FISKALNE STRATEGIJE

Autor Vasilisa Grgurević

Iako su zvanično na godišnjem odmoru, u Vladi spremaju teren za sprovođenje programa Evropa sad 2, odnosno povećanje minimalne i prosječne plate.

Izvor: Vlada Crne Gore

Javna rasprava o Nacrtu Fiskalne strategije kojom je to predviđeno, završena je danas. Istovremeno sastalo se Predsjedništvo Socijalnog savjeta, odnosno ministarka rada Naida Nišić, predstavnici poslodavaca i sindikata.

Dogovoreno je da se članovi Socijalnog savjeta do ponedjeljka elektronski izjasne o predviđenih 67 godina kao i jesu li za ili protiv da se uvedu dvije minimalne zarade od 600 eura za srednjoškolce i 800 za visokoškolce.

I dok u Uniji poslodavaca u najvećem dijelu podržavaju program Evropa sad 2, iz Unije slobodnih sindikata nijesu protiv povećanja, ali jesu protiv ukidanja dijela doprinosa za PIO koje će značiti manjak u budžetu od 400 miliona eura i uvođenja dvije minimalne zarade.

''Što je potpuni nonsens. Ali, definitivno, shvatili smo da za to postoji većina. USSCG je ostala usamljena po tom pitanju, jer kolege iz Saveza sindikata i Unije poslodavaca su to podržali, mi vidimo da se niko ni iz Udruženja penzionera ne javlja", kaže Srđa Keković iz Unije slobodnih sindikata.

Devet nevladinih organizacija podržalo je međutim, stav Unije da se ne smanjuju doprinosi za penzije i da se uvede jedinstvena minimalna zarada. S druge strane, predsjednik Unije poslodavaca nada se da će Vlada uvažiti napore da jedinstvena stopa PDV-a od 15 odsto u turizmu bude ublažena ili postepeno uvedena, kako ne bi vodila urušavanju konkurentnosti.