Ekonomija

RADUNOVIĆ POTPISAO UREDBU O ISPLATI NOVCA ZA RESTITUCIJU ZA 2024. GODINU

Autor Anđela Vukčević

Kako su kazali iz MDUP, imajući u vidu važnost prava bivših vlasnika i njihovih nasljednika, Radunović je istakao da su njihova prava prioritet, te naglasio da će uložiti sve napore da sredstva budu isplaćena u što skorijem periodu.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Vlada Crne Gore usvojila je Uredbu o utvrđivanju isplate obeštećenja bivšim vlasnicima oduzetih imovinskih prava u novčanim sredstvima za 2024. godinu, saopšteno je iz Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine (MDUP).

"Uredbom koja je usvojena 11. jula 2024. godine predviđeno je da će isplata obeštećenja započeti 15. jula. S tim u vezi, obzirom da isplata novčanih sredstava bivšim vlasnicima i njihovim nasljednicima nije započeta u predviđenom roku, a u cilju stvaranja uslova za što hitniju realizaciju iste, Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine na čelu sa ministrom Slavenom Radunovićem je predložilo Vladi Crne Gore izmjenu zaključka, odnosno da isplata obeštećenja započne danom stupanja na snagu ove Uredbe, što u praksi znači da bi se to moglo desiti još danas", navodi se u saopštenju.

Kako su kazali iz MDUP, imajući u vidu važnost prava bivših vlasnika i njihovih nasljednika, Radunović je istakao da su njihova prava prioritet, te naglasio da će uložiti sve napore da sredstva budu isplaćena u što skorijem periodu.

"Planirano je da za obeštećenje u 2024. godini bude izdvojeno 9.050.000 eura, u skladu sa Zakonom o budžetu za 2024. godinu, što predstavlja pozitivan iskorak u ostvarivanju njihovih prava. Prema Uredbi, isplata će se obračunavati prema vrijednosti koja odgovara 13 odsto od preostalog neisplaćenog iznosa obeštećenja utvrđenih konačnim rješenjima komisija. Svaki bivši vlasnik, odnosno nasljednik, dobiće isplatu proporcionalno svom udjelu u preostalom neisplaćenom iznosu", piše u saopštenju.

"Posebna pažnja posvećena je manjem broju korisnika sa iznosima ispod 10.000 eura, čime će se ubrzati proces obeštećenja i osigurati brža i jednostavnija isplata za njih.Usvajanjem ove Uredbe, Vlada Crne Gore i Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine pokazuju posvećenost pravednoj i efikasnoj restituciji imovinskih prava, osiguravajući da bivši vlasnici dobiju zaslužena sredstva u propisanom roku, čime se značajno doprinosi ostvarivanju njihovih zakonskih prava i pravde", zaključuje se.