Ekonomija

PONIŠTEN TENDER ZA ZATVARANJE DEPONIJE U BAKOVIĆIMA

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Tender, koji je Uprava raspisala 26. aprila, vrijedan oko 4,5 milona eura sa PDV-om, ponišen je nakon što je usvojena žalba kompanije “Bemaks”.

Izvor: MONDO

Uprava za kapitalne projekte poništila je tender za izradu projektne dokumentacije i radove na zatvaranju i rekultivaciji privremenog skladišta komunalnog i neopasnog gradevinskog otpada u Bakovićima, u Kolašinu.

Tender, koji je Uprava raspisala 26. aprila, vrijedan oko 4,5 milona eura sa PDV-om, ponišen je nakon što je usvojena žalba kompanije “Bemaks”. Ta kompanija se žalila na dio tenderske dokumenatacije u kojem je od ponuđača “jasno i nedvosmisleno zahtijevano da koristi samo jednu vrstu materijala i - Trisoplast (materijal za hidroizolaciju), holanske firme “Trisoplast Mineral Liner”. U žalbi Bemaksa piše da su u tenderskoj dokumentaciji, odnosno u idejnom rješenju, čak opisane performance baš tog materijala, i na osnovu cijena procijenjena vrijednost dijela radova (1,57 milona eura).

Kako piše u žalbi, “Bemaks” je prethodno tražio pojašnjenja tenederske dokumentacije, ali ih je odogovor naručioca “dodatno uvjerio u svjesnu namjeru diskriminacije učesnika postupka javne nabavke”. Objašnjeno im je da glavni projekat treba izraditi “u svemu prema odobrenom Idejnom rješenju”.

Navode kako je time povrijeđen Zakon o javnim nabavkama, te da je nezakonit i neprihvatljiv zahtjev za jednim materijalom jednog proizvođača.

Odlučujući o žalbi podgoričke kompanije, Uprava je poništila postupak javne nabavke u cjelosti.

Pejzažno uređenje zelenih površina specijalne namjene - zatvaranje i rekultivacija privremenog skladišta komunalnog i neopasnog građevinskog otpada u Bakovićima treba da se realizuje po principu “projektuj i izgradi”. Idejno rješenje, u kojem piše da su investitori projekata Opština Kolašin i Uprava za kapitalne projekte, radila je firma “Projekt sistem” iz Podgorice. Rok za završetak cijelog projekta, prema poništenom tenderu, je 20 mjeseci, od čega dva za izradu glavnog projekta, a 18 mjeseci za završetak.

Gradska deponija u Bakovićima, gdje se već tri decenije odlaže otpad, formalno je i dalje privremeno rješenje. Nalazi se na obali Tare, a u neposrednoj blizini industrijske i biznis zone.

“Deponija komunalnog otpada, na lokaciji Bakovići, nema elementarnu infrastrukturu za rad. Deponija se nalazi u zoni vodotoka Tare, u neposrednoj blizini magistralnog puta i dijelom zahvata prostor koji je Prostornim planom namijenjen kao industrijska zona. Lokalitet Bakovići ima nekoliko ključnih nedostataka za dalje odlaganje, koji se prije svega odnose na permanentno zagađivanje rijeke Tare, degradaciju prostora koji je opredijeljen za izgradnju industrijskih objekata, kao i na konstantnu eksplicitnu opasnost od šumskih požara”, piše u idejnom rješenju, pišu Vijesti.

Zbog toga, objasnili su autori tog dokumenta, treba predvidjeti maksimalne moguće mjere zaštite, u okviru sanacije, kako bi uticaj na okolinu bio minimiziran u najvećoj mogućoj mjeri.

Osnovni cilj projekta za koji je tender poništen je “iznalaženje optimalnog tehničkog rješenja sanacije privremene deponije, uz stvaranje uslova za organizovanje poslova upravljanja komunalnim otpadom na održiv i efikasan način, odnosno obezbeđivanja prostora za smeštaj otpada do uključenja u regionalni sistem upravljanja otpadom”.

“Dalje odlaganje otpada na toj lokaciji se može odvijati samo u određenom vremenskom periodu zavisno od raspoloživih kapaciteta, uz primjenu najstrožih mera zaštite, s obzirom da se deponija nalazi u zoni reke Tare i uz buduću industrijsku zonu. Čim proradi regionalna deponija ovaj lokalitet se mora zatvoriti”, piše u idejnom rješenju, pišu Vijesti.

Kako je objašnjeno, sanacija deponije podrazumijeva i njeno upotpunjavanje objektima i sadržajima za najveće moguće eliminisanje postojećih i sprečavanje budućih negativnih uticaja na životnu sredinu.