Politika

ABAZOVIĆ: DONOSIMO ANTI-MAFIJA ZAKONE, POŠTENI NEKA SE NE PLAŠE

Autor Gordana Bojanić Izvor Vijesti

"Svi znamo da sistem nelegalnog bogaćenja i danas funkcioniše. Niko ne treba da se plaši ovog zakona", kazao je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović

Izvor: Vlada Crne Gore

On je na Okruglom stolu koji organizuju Kabinet potpredsjednika Vlade i ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, kazao da Zakon o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću niej usmjeren protiv bilo koga.

"Usmjeren je samo protiv onih lica i one imovine koja je sticana nezakonito. Ne možemo da dođemo u situaciju da imamo visoke policijske funkcionere s kućama koje prevazile milionski njihova primanja", kazao je Abazović.

Abazović je istakao da "imamo set anti-mafija zakona", te da su se služili praksom zemalja iz susjedstva i iz EU.

On je pojasnio da u nekim zemljama ta praksa nema upotrebnu vrijednost kakva je bila u najavi, a da su oni išli konceptom da bi imali retroaktivnoat i da zakon profunkcioniše bez restrikcija sistema.

Državno tužilaštvo - posebno SDT - radilo je finansijske istrage, dodao je Abazović i kazao da će sada moći da vode posebne istrage protiv imovine.

"Da smo imali prije tri ili četiri godine ova rješenja, država bi prihodovala 10 ili 15 miliona eura. Ovaj zakon je vrlo važan u kontekstu borbe protiv organiovanog kriminala i korupcije. Svi dobronamjerni građani žele da Crna Gora profunkcioniše. Ne možemo isporučiti rezultate u poglavljima 23 i 24 ukoliko borba protiv kriminala i korupcije ne bude dobijala veće epiloge", saopštio je potpredsjednik Vlade.

On je kazao da očekuje da će Skupština jednoglasno glasati za ovaj akt i pojasnio da je važno da konačno saznamo ko je i kako sticao imovinu u Crnoj Gori.

"Isto tako, osobe za koje se misli da su nelegalno stekle imovini, a nisu, imaće priliku da sa sebe skinu taj teret", dodao je on.