Politika

DANILOVIĆ: PORUKA POKOJNOG BULATOVIĆA UZNEMIRUJUĆA, RASVJETLJAVANJE MOTIVA NJEGOVOG SAMOUBISTVA PRIORITET

Autor Jovana Raičević Izvor Vijesti

"Treba nam kao hljeb nasušni kompletiranje Tužilačkog savjeta - sad, ili će svaki dan čekanja biti skoro kao nikad", izjavio je predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, prenose Vijesti.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

On se osvrnuo na video poruku bivšeg funkcionera Agencije za nacionalnu bezbjednost Luke Bulatovića koji je 15. oktobra pronađen mrtav u jednom stanu u podgoričkom naselju Momišići. Sumnja se da se radi o samoubistvu, a predmetom rukovodi Specijalno državno tužilaštvo, na čijem je čelu Milivoje Katnić, navode Vijesti.

On je dodao je da Izvještaj Evropske komisije o napredovanju Crne Gore ne bi smio da skrene pažnju sa poruke Bulatovića.

"Rasvjetljavanje motiva i uzroka njegovog samoubistva, onoga što je znao i ostavio kao poruke, upravo može rasvijetliti i evopski put Crne Gore. Ovdje se ne smije stati - mora se ići do kraja", istakao je Danilović.

"Pokojni Luka Bulatović, duže godina, pa i decenija, visokopozicionirani službenik bezbjednosti u video poruci snimljenoj, očigledno, neposredno prije izvršenog samoubistva kaže: "Čuli ste vjerovatno, pošto će ovo kasno doći na objavu, šta se sve izdešavalo, zašto sam ja, s obzirom na odgovorne pozicije koje sam pokrivao, morao znati što se moralo zaustaviti, jer bih na taj način spasio mnoge živote, jer bi na taj način spasio čast i ugled sebe, svoje firme i svoje porodice. Ovako nijesam." Ova poruka je i upozoravajuća i uznemirujuća", saopštio je Danilović.

Postavlja pitanje da li je, imajući u vidu kontekst, video poruka prerano objavljena?

"Da li je pokojni Bulatović slutio da će mnogi stradati u međuvremenu zbog nečega, da je on to saznao i nije mogao zaustaviti, ili govori o onome što se dešavalo u kontinuitetu, ranije? Javnost je, očigledno, razumjela da se radi o prošlom vremenu, ali… Ostaje da sačekamo istragu i čujemo konačan stav. Treba nam kao hljeb nasušni kompletiranje Tužilačkog savjeta - sad, ili će svaki dan čekanja biti skoro kao nikad", smatra.

"Možda još uvijek imamo priliku da nešto spriječimo i preduprijedimo? Radilo se, međutim, o Bulatovićevom osvrtu na prošlost, bližu i dalju, ili na slutnju za "sjutra", vjerujem da je svima jasno u kojoj su se sferi mogli i mogu "spasiti "mnogi životi"!", zaključio je Danilović.