Politika

ASK: Predsjednici i članovi radnih tijela obrazovanih od strane organa vlasti i Vlade Crne Gore nisu javni funkcioneri

Autor Anđela Vukčević

Dodatno, termini „izabran, imenovan, odnosno postavljen“, koji se mogu naći u aktima o obrazovanju navedenih tijela, nisu i ne mogu biti presudan razlog da bi se neko lice svrstalo u kategoriju javnih funkcionera.

Izvor: Promo/ASK

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) obavještava javnost da, shodno članu 3 Zakona o sprečavanju korupcije (Sl. list CG, br. 54/24), predsjednici i članovi radnih tijela (komisija, radnih grupa, savjeta i drugih tijela) obrazovanih od strane organa vlasti, kao i Vlade Crne Gore, nemaju status javnih funkcionera.

“Shodno Zakonu, javni funkcioner je izabrano, imenovano odnosno postavljeno lice u državnom organu, organu državne uprave, pravosudnom organu, organu lokalne samouprave, organu lokalne uprave, nezavisnom tijelu, regulatornom tijelu, javnoj ustanovi, privrednom društvu, odnosno pravnom licu koje vrši javna ovlašćenja, odnosno djelatnosti od javnog interesa ili je u državnom vlasništvu, kao i lice na čiji izbor, imenovanje ili postavljenje organ vlasti daje saglasnost, bez obzira na stalnost funkcije i nadoknadu”, saopšteno je iz ASK-a.

Kako su naveli, dosljedno pristupajući ispunjavanju obaveza koje proizilaze iz odredaba kako Zakona o sprečavanju korupcije koji je stupio na snagu 12. juna 2024. godine, tako i zakona koji je prethodno bio na snazi, Agencija ističe da je tokom prethodnog perioda “kreativnim” tumačenjem odredbe člana 3 zakona veliki broj lica uvršten u evidenciju javnih funkcionera iako za to nije postojao osnov, niti procjena u slučaju velikog uvećanja broja javnih funkcionera.

“Naime, lica o kojima je riječ imenovana su od strane organa vlasti ili Vlade Crne Gore u radnim tijelima (grupama, komisijama, savjetima i drugim tijelima) koja se obrazuju ne kao radna tijela koja učestvuju u donošenju odluka, već zbog sprovođenja zakonskih nadležnosti, davanja smjernica, sprovođenja strategija, i zbog sličnih ciljeva koji su propisani u odlukama o njihovom obrazovanju, iz čega proizilazi da ta lica nisu, niti mogu biti lica sa statusom javnih funkcionera. Ona lica u tim radnim tijelima koja već imaju status javnog funkcionera dužna su da to članstvo prijave Agenciji kao članstvo u radnom tijelu”, kazali su iz ASK-a.

Dodatno, termini „izabran, imenovan, odnosno postavljen“, koji se mogu naći u aktima o obrazovanju navedenih tijela, nisu i ne mogu biti presudan razlog da bi se neko lice svrstalo u kategoriju javnih funkcionera.

“Agencija ukazuje i na član 9 stav 2 zakona koji je prethodno bio na snazi, kao i na član 11 stav 2 važećeg Zakona, kojima je predviđeno da se članstvo javnog funkcionera koji je imenovan ili biran u stalna i povremena radna tijela koje obrazuje organ vlasti neće smatrati vršenjem dvije ili više javnih funkcija”, navodi se u sapštenju.

Agencija za sprečavanje korupcije će staviti van snage sve odluke i mišljenja u kojima je suprotno tumačena ova odredba Zakona o sprečavanju korupcije. ​