Politika

IRF SE TRANSORMIŠE U RAZVOJNU BANKU! Odobrene i izmjene Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju

Autor Anđela Vukčević

Usvojen je i Zakon o Razvojnoj banci.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Parlament je odobrio i izmjene i dopune Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju. Na ovaj zakon je odobren amandman predsjednice Odbora za rodnu ravnopravnost Jelenke Andrić Jelenke Andrić, dok nisu izglasani amandmani koje su tražili poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) Ivan Vuković, Abaz Dizdarević, Aleksandra Despotović...

Odobrenje poslanika dobile su i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima. Izmjene ovog zakona služe radi smanjenja problema koje ima Uprava policije, kojoj nedostaje 1.500 policijskih službenika, a cilj je da se olakšaju i poboljšaju procedure zapošljavanja.

Skupština je usvojila i Zakon o korišćenju energije iz obnovljivih izvora, kao i prateće izmjene Zakona o energetici i koncesijama.

Cilj Zakona o korišćenju energije iz obnovljivih izvora i izmjena ostalih zakona iz ove oblasti, jeste smanjenje emisije ugljen dioskida i uvećanje energije iz obnovljivih izvora, uklađivanje sa EU inicijativama o zelenoj ekonomiji, a uvodi se i novi sistem tržišnih premija za proizvođače energije, koji bi trebao biti povoljniji po građane.

Usvojen je i Zakon o Razvojnoj banci. Ova banka će se osnovati tako što će se ugasiti Investiciono-razvojni fond (IRF), a ona će preuzeti njegov kapital.