Politika

MJU NA SJEDNICI VLADE NAREDNE SEDMICE O BERANAMA

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

Ministarstvo javne uprave (MJU) će na sjednici Vlade, koja će se održati naredne sedmice, predložiti da izvršna vlast podnese predlog za skraćenje mandata Skupštini opštine (SO) Berane.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

To su “Vijestima” rekli iz MJU, navodeći da to čine shodno članu 66 stav 3 Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je propisano da ako se predsjednik opštine ne izabere u roku od 30 dana od prestanka mandata, na predlog Vlade ili jedne trećine odbornika, Skupština donosi odluku o skraćenju mandata skupštine.

Iz resora kojim rukovodi Maraš Dukaj je saopšteno da je Ministarstvo dobilo zvaničnu informaciju da SO Berane nije postupila po nalazu upravnog nadzora, da sebi skrate mandat, do roka koji je istekao 3. jula u ponoć.

“Zakonom o lokalnoj samoupravi je jasno propisano da ukoliko se predsjednik opštine ne izabere u roku od 30 dana od dana prestanka mandata, Skupština na predlog Vlade ili jedne trećine odbornika donosi odluku o skraćenju mandata. Dakle, kako predlog nijesu podnijeli odbornici i kako nije postupljeno po nalazu nadzora, Ministarstvo će predložiti Vladi Crne Gore da, shodno odredbi člana 66 stav 3 Zakona o lokalnoj samoupravi, podnese predlog za skraćenje mandata Skupštini opštine Berane”, saopšteno je iz MJU, kako pišu Vijesti.

Povodom tog predloga, kako je obrazloženo, SO Berane dužna je da održi sjednicu i donese odluku o skraćenju mandata.

“Kada je riječ o raspuštanju Skupštine opštine i uvođenju odbora povjerenika, u ovom momentu i po ovom osnovu, nijesu se stekli uslovi za preduzimanje takve mjere, iz razloga što se skupština opštine može raspustiti kad duže od šest mjeseci ne održava sjednice, ne izvršava odluke nadležnih sudova ili ne izvršava zakonom utvrđene obaveze čime se onemogućava ostvarivanje prava građana ili nanosi znatna materijalna šteta”, saopšteno je iz MJU.

Opština Berane trenutno nema predsjednika jer je doskorašnji Vuko Todorović podnio ostavku 13. juna, a prethodno i potpredsjednik Damjan Ćulafić, koji je u međuvremenu izabran za ministra ekologije, a drugom potpredsjedniku Mladenu Premoviću prestao je mandat kad je usvojena ostavka Todorovića.

Do političke krize u Beranama došlo je nakon što nije uspio pokušaj dogovorene rotacije na mjestu predsjednika Opštine.