Politika

ZAVRŠEN NATO SAMIT U VAŠINGTONU

Autor Vasilisa Grgurević

Delegaciju Crne Gore predvodio je predsjednik Vlade Milojko Spajić, a tokom trodnevnog samita, premijer, kao i ministri vanjskih poslova Filip Ivanović i ministar odbrane Dragan Krapović učestvovali su na brojnim tematskim sastancima.

Izvor: Vlada Crne Gore

NATO samit, kojim je obilježena 75. godišnjica Alijanse, završen je u Vašingtonu a saveznice su usvojile niz odluka o daljem jačanju odbrane i odvraćanja, dugoročne podrške Ukrajini snaženju globalnih partnerstava.

Lideri savezničkih država NATO, kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, usvojili su i Deklaraciju, kojom je mapiran dalji put razvoja i prioritetne aktivnosti Alijanse.

Delegaciju Crne Gore predvodio je predsjednik Vlade Milojko Spajić, a tokom trodnevnog samita, premijer, kao i ministri vanjskih poslova Filip Ivanović i ministar odbrane Dragan Krapović učestvovali su na brojnim tematskim sastancima i imali niz susreta na marginama skupa.

Izvor: Vlada Crne Gore

Posljednjeg dana Samita Ivanović je učestvovao na sastanku čelnika Alijanse (NAC) sa liderima Australije, Japana, Novog Zelanda, Južne Koreje i Evropske unije.

“Razgovarali su o zajedničkim sigurnosnim prijetnjama i daljem produbljivanju saradnje, ocijenivši da NATO nastoji da jača veze sa partnerima u Indo-Pacifiku i sa Evropskom unijom, sa ciljem očuvanja mira i zaštite međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima”, navedeno je u saopštenju Vlade Crne Gore.

Navodi se da je juče održan i sastanak Savjeta NATO-Ukrajina na nivou šefova država i vlada, kojem se pridružio se i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Dodaje se da su saveznici potvrdili da će nastaviti da podržavaju Ukrajinu u borbi protiv ruske agresije, kao i u vanjskopolitičkim asiracijama.

“Donijet je robustni paket praktične i političke podrške Ukrajini koji će je približiti NATO. Dogovoreno je uspostavljanje NATO bezbjednosne pomoći i obuke za Ukrajinu, kroz koordinaciju Alijanse, kao zalog za dugoročnu bezbjednosnu pomoć. Saveznice su se saglasile i da uspostave Zajednički centar za analizu, obuku i obrazovanje NATO-a i Ukrajine u Poljskoj”, naveli su iz Vlade Crne Gore.

“Crna Gora nastavlja da pruža svoj doprinos jačanju jedinstva unutar Alijanse”, kazao je Ivanović istakavši da je, pored vojne moći, izuzetno važno da NATO bude “politički snažan, ujedinjen i spreman da pruži odgovor na različite i kompleksne izazove modernog doba sa kojima se svakodnevno suočavamo”.

Ocijenio je da je rat u Ukrajini potvrdio značaj koji NATO ima za širu globalnu bezbjednost, naročito kroz snažno jedinstvo i iskazanu solidarnost sa partnerima i među državama članicama.

“Za Crnu Goru pitanje stabilnosti i sigurnosti u regionu Zapadnog Balkana je od krucijalne važnosti”, naglasio je ministar izrazivši zadovoljstvo što je nivou cijele Alijanse prepoznat strateški značaj ovog područja.

“Intenziviranje političke i praktične podrške NATO i EU u domenu reformi, regionalnog mira i bezbjednosti doprinosi i opštoj otpornosti regiona na sve izazove, sajber, hibridne i druge prijetnje, sa kojima se, kao dio međunarodne zajednice, suočavamo”, kazao je Ivanović zaključivši da “Crna Gora ostaje privržena jedinstvu i solidarnosti NATO-a u odbrani slobode i demokratije”.

Iz Vlade Crne Gore kazali su da sljedeći Samit NATO-a biće održan 2025. godine u Hagu, Holandija.