Politika

RAZRGRANIČENJE PODGORICE I TUZI! Dostavljen registar nepokretne imovine Organizacionom odboru za razgraničenje

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Predsjednik Organizacionog odbora i državni sekretar u Ministarstvu javne uprave Naim Đokaj je sredinom maja poslao gradonačelnici Podgorice Oliveri Injac i predsjedniku Opštine Tuzi Lindonu Đeljaju dopis da dostave registar imovine.

Izvor: MONDO/Ivona Ulićević

Glavni grad je Organizacionom odboru za razgraničenje Podgorice i Tuzi dostavio i registar nepokretne imovine, čime su se stvorili uslovi da uskoro bude održana sjednica tog radnog tijela i nastavi rad u vezi s podjelom imovine između dvije lokalne uprave.

Kako je potvrđeno “Vijestima” iz Odbora, naredna sjednica će biti održana uskoro, kada se učesnici obje strane dogovore oko datuma.

Predsjednik Organizacionog odbora i državni sekretar u Ministarstvu javne uprave Naim Đokaj je sredinom maja poslao gradonačelnici Podgorice Oliveri Injac i predsjedniku Opštine Tuzi Lindonu Đeljaju dopis da dostave registar imovine.

On je sredinom juna kazao da je Opština Tuzi dostavila registar pokretne i nepokretne imovine, a Glavni grad tada samo podatke o pokretnoj imovini.

Opština Tuzi u procesu razgraničenja s Glavnim gradom traži da se cjelokupna imovina koja je u vlasništvu Podgorice podijeli i smatraju da im, srazmjerno teritoriji i broju stanovnika, pripada oko 15 odsto cjelokupne zajedničke imovine.

Član Odbora i potpredsjednik Vlade Nik Đeljošaj kazao je “Vijestima” početkom aprila da će procjenjivači odrediti koji je to iznos od 15 odsto u novcu, i potvrdio da će, ako se nešto ne može podijeliti, Tuzi tražiti novčanu nadoknadu.

Đokaj je ranije rekao da će nakon podjele imovine na red doći podjela teritorije, ali da će dva, tri dijela teritorije koja su sporna Gradu i Tuzima najvjerovatnije ići na arbitražu. Sporne granične linije između Grada i Tuzi su u Kučima, Ćemovskom polju, Kućama Rakića…

Tuzi su postale samostalna opština 2018. godine. Skupština Glavnog grada je na sjednici održanoj 27. septembra te godine, u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji, donijela odluku o obrazovanju Organizacionog odbora za stvaranje uslova za početak rada novoosnovane opštine Tuzi.

Zadatak Odbora bio je da, u skladu sa zakonom, predloži način uređenja odnosa, teritorijalno razgraničenje i podjele imovine, kao i druge aktivnosti potrebne za stvaranje uslova za početak rada novoosnovane opštine. Od tada nije postignut dogovor u vezi s teritorijalnim razgraničenjem i podjelom imovine.

Vlada je u martu zauzela stav da prvo treba završiti razgraničenje Tuzi i Glavnog grada, a potom pristupiti razgraničenju Podgorice i najmlađe opštine - Zete.

Prema dostupnim podacima, opština Tuzi prostire se na oko 236 kvadratnih kilometara, a na popisu iz 2011. godine, kad je bila opština u sklopu Glavnog grada, imala je 11.379 stanovnika. Podgorica je na popisu 2011. godine imala 158.327 stanovnika.

Preliminarni rezultati prošlogodišnjeg popisa pokazali su da Tuzi imaju 13.142 stanovnika, a Podgorica 180.186.