Politika

KREĆE ŠOU U BUDVI! SNP PRAVI KLUB I PREGOVARA SA SVIMA?

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

SNP pregovara sa svima

Izvor: MONDO

Budvanska Socijalistička narodna partija (SNP) odlučila je da predoči stranačkoj centrali da želi da formira poseban klub odbornika i da samostalno pregovara sa svim političkim akterima, iako je svoja dva mandata osvojila u devetočlanoj koaliciji “Za budućnost Budve – Budva otvoreni grad - Mladen Mikijelj”, što bi moglo presudno da utiče na formiranje buduće vlasti u tom gradu.

To je “Vijestima” nezvanično potvrđeno u SNP-u, čiji Glavni odbor dvotrećinskom većinom donosi konačnu odluku o ulasku u lokalne koalicije.

Prema preliminarnim rezultatima budvanske Opštinske izborne komisije lista Mladena Mikijelja koju osim SNP-a čine Nova srpska demokratija (NSD), Demokratska narodna partija (DNP), Pokret za promjene (PzP), Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora, Slobodna Crna Gora, Demos i Radnička partija, osvojila je devet mandata. Od toga je NSD dobio četiri, SNP i DNP po dva a PzP jedan mandat.

Lista “Budva naš grad – Nikola Jovanović”, koju čini “odmetnuta” grupa bivših članova partija iz ranije lokalne koalicije Demokratski front i ima neformalnu podršku pritvorenog gradonačelnika Mila Božovića, osvojila je devet mandat.

Demokratska partija socijalista dobila je sedam, Demokrate četiri, Pokret Evropa sad (PES) ima dva mandata, a GP URA i koalicija SDP, SD, LP po jedan.

Za većinu u lokalnom parlamentu sa 33 mjesta, potrebno je da neko skupi najmanje 17 odbornika.

“Mi ćemo pregovarati samostalno sa svima i sa Novom srpskom demokratijom”, rekao je sagovornik “Vijesti” iz SNP-a.

Dva odbornika SNP-a su vjerovatno najbitniji za pokušaj formiranja nove vlasti u jednoj od varijanti, po kojoj bi sadašnji šef parlamenta Nikola Jovanović mogao sakupiti većinu od najmanje 17 odbornika.

Davor Dokić, odbornik sa Jovanovićeve liste, saopštio je preksinoć da oni ne žele da razgovaraju s koalicijom “Za budućnost Budve”, već samo s dijelom njenih konstituenata.

“Razgovaraćemo kad se naprave odbornički klubovi, samo s dijelom njih. Razgovaraćemo s g. Milanom Kneževićem i SNP-om, nećemo s (NSD-om)...”, naveo je Dokić u emisiji na TV “Vijesti”. Jovanović je sinoć na RTCG ponovio da neće pregovarati sa NSD-om i DPS-om.

Poznavaoci političkih prilika u Budvi tvrde da je Jovanoviću put otvoren u pregovorima sa GP URA i SDP-om, jer ih mnogi već vide kao buduće koalicione partnere.

Jovanoviću predstoje pregovori sa Demokratama, a ukoliko bi i sa njima postigao dogovor, to bi značilo da je obezbijedio većinu u parlamentu, bez Pokreta Evropa sad.

Ipak, ključ ove varijante je kod Demokrata, koji još nijesu dobile poziv za pregovore ni od jedne od dviju najjačih strana, rečeno je nezvanično “Vijestima” iz te stranke.

Demokrate će narednih dana predstaviti platformu na kojoj će zasnivati svoje učešće u budućnoj vlasti, u koju su kao koalicioni partneri dobrodošli oni koji budu prihvatili njihove principe. Njihov nosilac liste Đorđe Zenović nagovijestio je preksinoć da će pregovori sa njima biti teški, najavivši “crvene granice, preko kojih neće preći”.

Kao jedna od opcija pominje se da bi Demokrate oko sebe mogle da okupe sve manje partije, počev od PES-a, URA, SDP-a i SNP-a, i da bi onda sa deset odbornika mogli da ponude sa svoje strane kako bi mogla da izgleda vlast, jer bi bili najjača politička grupacija.

Sagovornici “Vijesti” ocjenjuju da bi Jovanović mogao da pokuša da pregovara i sa Demokratskom narodnom partijom, čiji je nekada bio funkcioner. Međutim, saglasnost na odluku o koalicijama daje predsjedništvo DNP-a na čelu sa liderom Milanom Kneževićem.

Iako su ljuti politički protivnici Mikijelj i Jovanović osvojili po devet mandata, a “Za budućnost Budve” i 200 glasova više, čini se da je ta lista u znatno nepovoljnijoj poziciji da sastavi većinu.

U toj koaliciji tvrde da su monolitni, odnosno da nema dijeljenja u odborničke klubove, da će zajednički početi pregovore oko formiranja vlasti, i da već imaju kao partnere Pokret Evropa sad i Demokrate. Međutim, za većinu im nedostaju još dva odbornika.

Mikijelj sigurno ne može da računa na koaliciju okupljenu oko SDP-a, jer je njen nosilac Petar Odžić u izbornoj noći kazao da ih ne vidi kao koalicione partnere. Takođe, i pored dobrih privatnih i poslovnih veza sa nosiocem liste GP URA Blažom Rađenovićem, koji je do skoro bio predsjednik Upravnog odbora JP Morsko dobro gdje je Mikijelj direktor, teško da bi ta lista pristala da bude u vlasti u Budvi sa partijom premijera Milojka Spajića.

Sagovornici “Vijesti” tvrde da nisu velike šanse ni za varijantu da Mikijelj i Jovanović nakon žestoke dvomjesečne kampanje sjednu za sto i dogovore se o stabilnoj vlasti od 18 odbornika, ali tu mogućnost ne isključuju.

Oni tvrde da bi njihovom pomirenju mogla da kumuje Srpska pravoslavna crkva koje se nerijetko miješala u političke prilike i posredovala između partija prosrpskog bloka. Sa druge strane, uticaj na članove obje liste svakako ima i zvanični Beograd, koji im je dao nesebičnu logističku i finansijsku podršku na lokalnim izborima 2022. godine, kada je ovaj tada jedinstveni politički blok, na čelu sa Milom Božovićem, dobio apsolutnu vlast.

Iako su i Mikijeljova i Jovanovićeva lista saopštile da neće sa Demokratskom partijom socijalista, ipak bi sedam odbornika ove stranke, ukoliko sve ostalo propadne, moglo pomoći nekom od jakih aktera da obezbijedi nesmetanu većinu za vladajuću koaliciju ili da pruži manjinsku podršku. To bi nakon osam godina bio povratak na vlast ove partije.

Izvori “Vijesti” predviđaju teške i iscrpljujuće pregovore o vlasti u Budvi. Nakon što budu potvrđeni konačni rezultati, politički akteri u Budvi moraće u roku od 30 dana da konstituišu parlament i izaberu mu šefa, jer u suprotnom slijede novi izbori. Ta fotelja će sigurno biti dio budućeg koalicionog sporazuma.

Političari su i pod pritiskom da brzo formiraju vlast i zato što je turistička sezona u Budvi uveliko počela a grad je raskopan, nije donijet plan privremenih lokacija, administracja već godinu nije efikasna, građani su svjedoci da mnoge stvari ne funkcionišu kako treba.