Ostali sportovi

VELIKI SKANDAL NA OLIMPIJSKIM IGRAMA: Otkazano takmičenje, uložili 1,5 milijardi i Sena nije bezbjedna!

Autor Milutin Vujičić

Otkazana je "predtrka" na Olimpijskim igrama u Parizu u trijatlonu zbog nebezbjedne vode.

Izvor: Euractiv/PRINTSCREEN/YOUTUBE/BBC NEWS

Zbog kvaliteta vode u rijeci Seni otkazani su današnji treninzi trijatlona na Olimpijskim igrama u Parizu, što je trenutno najveća noćna mora organizatora. Uprkos uvjeravanjima gradskih i državnih vlasti da je sada kvalitet vode u Seni doveden na optimalan nivo i da nema nikakve opasnosti da se u njoj održi takmičenje, istina je malo drugačija.

Svjetska trijatlon organizacija izvela je jutros poslednja testiranja uz prisustvo gradskih i regionalnih vlasti i utvrdila da ne postoje uslovi da se održe treninzi. To je debakl za Francusku ako se zna da je kupanje u Seni zabranjeno već duže od jednog vijeka zbog lošeg kvaliteta vode, a iako je uloženo 1,5 milijardi dolara da bi se rijeka očistila, to opet nije bilo dovoljno i sada nas čeka prava drama kako će se takmičenje održati.

Početkom juna uočeno je preveliko prisustvo bakterije ešerihija koli, odnosno nije uklonjena uprkos tolikom novcu, pa čak ni marketinški trik gradonačelnice Pariza Ane Hidalgo da se okupa u Seni - nije pomogao.

Sena jednostavno nije dovoljno čista da bi se u njoj održalo takmičenje i teško da će uspjeti da postignu potreban kvalitet do početka koje je planirano za 30. avgust. Inače, još od 2015. traje borba Francuza sa čišćenjem Sene i obezbijeđen je ogroman budžet, ali plan za sada nije izveden. Sada su ozbiljno zabrinuti i trijatlonci koji postavljaju pitanje da li će im propasti dolazak u Pariz.

Olimpijski trijatlon se inače sastoji od tri sportska takmičenja, plivanja (1,5 km), biciklizma (40 km) i trčanja (10 km). Takmičenje se održava individualno kod mušakaraca i žena, kao i "miks" štafeta.