Ostali sportovi

NADAL IZBORIO FINALE NAKON DVIJE GODINE!

Autor Nebojša Šatara

Pomalo neočekivan rezultat na sjeveru Evrope za Španca.

Izvor: Profimedia/IMAGO

Španski teniser Rafael Nadal izborio je plasman u finale turnira u Baštadu, a djeluje da će to biti idealna prilika da slavni sportista nakon dvije godine osvoji ATP trofej! Možda i po posljednji put u karijeri, kada se ima u vidu u kakvom se stanju nalazi njegovo tijelo i koliko dugo se oporavljao od povreda, odnosno koliko je turnira otkazao jer nije bio potpuno spreman za njih.

Nadal je u polufinalu turnira u Švedskoj savladao kvalifikanta Duju Ajdukovića iz Hrvatske, nakon velikog preokreta i tri odigrana seta. Tako se domogao borbe za trofej, kada su rijetki to očekivali od njega nakon tek sporadičnih nastupa na najvećim teniskim turnirima u ovoj godini. Sada može i do titule - što mu se nije desilo od Rolan Garosa 2022. godine.

Istina, nije ni mnogo igrao od tada... Nadal se povukao sa Vimbldona te godine, pa imao razočaravajuće nastupe u Sinsinatiju i na US openu, a zatim i doživio debakl na Završnom mastersu koji mu tradicionalno ne leži jer ga nijednom nije osvojio u bogatoj karijeri. Početkom 2023. godine ispao je u drugom kolu Australijan opena i objavio da je povrijeđen, pa se tek godinu dana kasnije vratio. Odigrao je Brizbejn i nije impresionirao, povukao se sa Australijan opena i ispao u prvom kolu Rolan Garosa od Saše Zvereva, kada su svi očekivali da bi mogao da pokaže tragove stare forme.

Rafa Nadal je odlučio da propusti sezonu na travi i da se na šljaci priprema za predstojeće Olimpijske igre. U sklopu tih priprema je i nastup u Baštadu, gdje će moći da podigne prvi trofej nakon nešto više od dvije godine. Istina, iz serije 250, daleko manjeg značaja od prethodnog, ali u ovoj fazi karijere svaki je uspjeh ogroman.