Košarka

Samo po jedan košarkaš SAD-a išao na doping testiranje: Direktor reprezentacije otkrio tajnu

Grent Hil opisao je kako su izgledale Olimpijske igre 1996. godine kada je "novi drim-tim" bio rijetko na doping testiranju.

Izvor: Profimedia/LE PICTORIUM / Alamy

Sjedinjene Američke Države dominiraju košarkom na Olimpijskim igrama i samo četiri puta u istoriji se desilo da nisu osvojile zlatnu medalju. Zbog takve surove razlike u odnosu na druge reprezentacije (mada je ta razlika sve manja posljednjih godina) mnogi su skloni da procijene i da je to zbog nekih nedozvoljenih sredstava.

Zbog toga su u javnosti prisutne mnoge teorije zavjere, posebno ona da Amerikanci ne idu na doping testove, a sada je bivši američki košarkaš Grent Hil - danas direktor reprezentacije - otkrio kakva je zaista situacija. Ne znamo šta se sada dešavalo u Parizu, međutim na Olimpijskim igrama 1996. godine kada je i sam igrao za SAD i osvojio zlato, malo je reći da su njegovi saigrači i on bili privilegovani.

"Bilo je sjajno, osvojili smo zlato, imali smo sjajan tim, ali ima jedna istinita priča. Niko nije htio da bude najbolji strijelac na utakmici jer niko nije htio da ide na doping test poslije. Shvatili smo sistem, uvijek su testirali najboljeg strijelca. Obično je to bio Karl Meloun. Zato smo u finišu svake utakmice samo dobacivali loptu jedan drugom, niko nije htio da postigne koš. Svi su mislili da igramo nesebičnu i timsku košarku, a zapravo samo nismo htjeli da idemo da doping test i ostajemo još sat vremena poslije utakmice u dvorani jer sve to zaista traje dugo", rekao je Hil.

Dakle, samo jedan igrač po meču išao je na doping testiranje iako su svi odskakali kvalitetom od drugih ekipa na turniru. Primjera radi, pošto su i pojedini kineski plivači pravili razliku u odnosu na druge u Parizu, redovno su bili testirani, može se čak reći možda i maltretirani, što će reći da nemaju svi olimpijci "sreće".

Podsjetimo, u toj ekipi SAD igrali su, između ostalih, Čarls Barkli, Šekil O'Nil, Karl Melou, Hakim Olajdžuvom, Skoti Pipen, Redži Miler, Geri Pejton, Dejvid Robinson... U finalu su pobijedili upravo reprezentaciju Jugoslavije.

Što se tiče američkog košarkaškog tima u Parizu, nema informacija o doping testiranju, dok je WADA u sukobu sa američkom doping agencijom USADA. Prema informacijama koje su objavljene za vrijeme Igara, najmanje troje sportista iz SAD je u nekom trenutku bilo dopingovano i to nije prijavljeno uz ideju američke agencije da budu "agenti", što nikome nisu prijavili.