ZANIMLJIVO

OBRADOVIĆ I PARTIZAN SU IMALI VELIKI UTICAJ NA NBA LIGU! Pljušte pohvale Amerikanca: "Odatle je sve krenulo"

Autor Nemanja Stanojčić

Srpski treneri imali su uticaj na NBA Ligu, a posebno Željko Obradović priča Dvejn Kejsi.

Izvor: MN Press

Srpski treneri, a posebno Željko Obradović, imali su ogroman uticaj na NBA ligu. Tako tvrdi poznati američki stručnjak Dvejn Kejsi, čovjek koji je vodio mnoge klubove u najjačoj ligi svijeta. Objasnio je na šta tačno misli i kako je sve to pomoglo za razvoj najboljih.

Bio je Amerikanac jedan od predavača na košarkaškoj klinici u Beogradu i imao je niz pohvala na račun srpskog stručnjaka. "Moram da spomenem trenera Obradovića, pobednik je. Bilo da je to ovde u Partizanu ili ranije u Fenerbahčeu, osvajao je pehare na svim nivoima, mora da mu se 'skine kapa", rekao je Kejsi za portal "BasketballSphere".

Ispričao je i jednu interesantnu priču koju njih dvojica djele. "Bio sam selektor Japana, moj centar je bio oko 190 centimetara i igrali smo protiv Obradovića i Jugoslavije. Izgubili smo sa oko 30 razlike i još tada je bilo primjetno koliko su njegovi timovi dobro pripremljeni. Nismo imali šanse, to je bio prvi put da sam se susreo sa njim."

Srbi su imali veliki uticaj na NBA ligu. "Rekao bih da su srpski treneri prvi počeli da koriste fizičke treninge, treninge sa opterećenjem. Svaki tim u NBA danas to radi. Počelo je u Partizanu. Pažnju su posvećivali merenjima tjelesne težine, procenta masti, koristili su različite tipove treninga, to sam primetio u srpskoj trenerskoj kulturi."

Otkrio je i da je pratio mečeve Partizana. "Gledao sam nekoliko mečeva jer smo pratili Kevina Pantera. Partizan ima vrlo dobre mlade igrače poput Tristana Vukčevića, on mi se sviđa. Svako mora da ima poštovanje za ono što je Željko uradio", poručio je Kejsi koji je sa Dalasom 2011. godine osvojio NBA ligu, a kao igrač je 1978. osvojio NCAA šampionat sa Kentakijem.

BONUS VIDEO: