važno je znati

Kupujete polovni telefon? Uz ove savjete niko neće moći da vas ne prevari!

Kupovina očuvanog polovnog telefona može biti dobar način da uštedite nešto novca, ali postoje neke stvari na koje treba dobro obratiti pažnju kako, umjesto uštede, pare ne biste bacili

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Planirate kupovinu telefona i želite neki premijum uređaj, kao na primjer Samsung Galaxy S24 Ultra ili iPhone 15 Pro, ali vas tu ipak malo "svrbi" novčanik. Uređaji te klase se svakako mogu pohvaliti vrhunskim hardverom i karakteristikama, kao i brojnim inovacijama, ali – vrhunsku tehnologiju svakako prati i vrhunska cijena.

Postoje, naravno, i premijum modeli jeftinijih brendova, sa cijenama nižim za koju stotinu evra, ali i oni često predstavljaju veliki izdatak ako se plaća odjednom.

Zato kupovina nešto starijeg polovnog telefona može da vam uštedi dosta novca i istovremeno omogući da dođete do uređaja moćnih performansi i naprednih funkcija. Tu je, međutim, nekoliko ključnih stvari koje treba imati na umu kod kupovine polovnog telefona, ukoliko želite da za svoj novac dobijete najbolji mogući telefon.

Izvor: YouTube / Printscreen / Marques Brownlee

Šta vam je potrebno?

Razmislite dobro šta vam je zaista potrebno od telefona, jer to određuje budžet koji vam je za njega potreban. (Ovo pravilo, istovremeno, važi i za kupovinu novog telefona.)

Ako je ono što vam treba, pored osnovnog obavljanja poziva i slanja SMS-ova, jednostavnija upotreba tipa provjere imejlova, slanja Viber/WhatsApp poruka, strimovanje muzike... uređaji premijum performansi vam nisu potrebni, pa će vam telefon srednje klase i niže cijene sasvim odgovarati.

Ali ako volite fotografiju i snimanje videa, moraćete da potrošite više novca da biste imali pristojnu kameru. U tom slučaju, nešto noviji uređaji iz prethodne generacije mogli bi biti upravo ono što tražite. Dakle, umjesto Samsunga Galaxy S24, jedan broj manji Galaxy S23.

Noviji telefoni boljih karakteristika i performansi svakako će imati veću cijenu. Zato detaljno pogledajte ponude po oglasima, pa pronađete idealan balans između performansi koje su vam potrebne i cijene koju želite da platite.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Od koga kupujete?

Kao i kod kupovine bilo čega drugog, ni svakome ko prodaje polovne telefone interes kupca nije uvijek u prvom planu. Zato su neka mjesta na kojima treba izbjegavati kupovinu su očigledna, kao npr. kada neko telefone prodaje na ulici iz kartonske kutije.

Internet prodavnice, lokalizovani sajtovi nastali po ugledu na eBay, danas najčešći izvori za kupovinu polovnih stvari, na kojima se može naći veliki izbor telefona. Na njima najčešće prodaju obični ljudi koji pokušavaju da oslobode starog uređaja i za to dobiju neku naknadu.

Tu su, takođe, i firme koje se bave kupovinom, sređivanjem i prodajom polovnih telefona. One za otkup i prodaju nekad korise i pomenute onlajn prodavnice, ali češće sopstvene sajtove, koji nije teško pronaći jednostavnom pretragom interneta.

Takve firme uglavnom prodaju telefone resetovane na fabrička podešavanja i daju garanciju za njih. Cijene su nešto više nego kod kupovine od prvih vlasnika, ali bi takva kupovina trebalo da bude sigurnija.

Izvor: ebay

Dobro provjerite detalje!

Od koga god da kupujete polovni pametni telefon, važno je da obratite pažnju na ono što zapravo dobijate.

Prvo, da li polovni telefon dobijate u originalnom pakovanju, da li uz njega dobijate originalni punjač i kabl za punjenje, originalne slušalice (ukoliko su bile prodavane uz telefon)... A zatim provjerite i da li na uređaju postoje fizička oštećenja, naprsline od padova ili ogrebotine.

Ovdje važi elementarna logika: ako neko pokušava da vam proda iPhone od 1.000 evra za samo 100 evra, odmah ćete znati da  nešto sa takvim telefonom nije u redu.

Sony Xperia X prodajno pakovanje
Izvor: Mondo/Saša Petrović

Ažuriranje – obavezno!

Ne kupujte telefon koji je prestao da dobija bezbjednosna ažuriranja proizvođača. Takvi uređaji su veoma ranjivi i hakerima omogućavaju lak pristup svim podacima korisnika ili čak potpunu kontrolu. Bankovni podaci, slike vaše djece, šifre onlajn naloga ili možda neki seksi selfi namijenjen partneru/-ki... sve to može biti ukradeno.

Većina proizvođača Android telefona omogućava podršku od najmanje dvije do tri godine. Google i Samsung su napredovali na tom planu, pa sada nude i do sedam godina bezbjednosne podrške za svoje najnovije uređaje.

Slično tome, Apple iOS 17 i dalje je podržan na iPhone XR telefonu iz 2018. godine, pa je i dalje bezbjedan za upotrebu. Takođe, Google Pixel 6 Pro iz oktobra 2021. će dobijati bezbjednosna ažuriranje do oktobra 2026. godine.

To što proizvođači sve češće nude duže periode softverske podrške je dobro, jer se često dešava da je hardver i dalje savršeno sposoban za sve svakodnevne potrebe korisnika, čak i mnogo duže nego što bi to ažuriranja mogla da obezbijede.