Sve može

XIAOMI MIX FLIP: Prvi pokušaj, i to kakav!

Autor Dušan Volaš

Upoznajte prvi Flip telefon kompanije Xiaomi, sa ekranom poklopca koji omogućava normalnu upotrebu i u sklopljenom stanju.

Izvor: Xiaomi

Xiaomi je na premijeri održanoj u Kini predstavio Xiaomi Mix Flip, svoj prvi savitljivi telefon koji se otklapa vertikalno, a koji zbog svojih mogućnosti ozbiljno pijreti da postane jedan od najprimamljivijih Flip uređaja.

Po svom dizajnu, Xiaomi Mix Flip se ne razlikuje previše od sličnih telefona na tržištu. Ravni aluminijumski ram prekriva stranice obje polovine uređaja, a šarka koja ih spaja im omogućava da se preklope ravno i bez procjepa. Materijal poleđine zavisi od odabrane boje - staklena poleđina se može pronaći u beloj, crnoj i ljubičastoj, dok specijalna verzija donosi četiri nijanse ljubičaste i poleđinu izrađenu od najlonskih vlakana.

Izvor: Xiaomi

Sa dimenzijama od 167,5 x 74 x 7,6 mm u otklopljenom, odnosno 74 x 74 x 16 mm u sklopljenom stanju, kao i sa težinom od 190 grama, Mix Flip nije niti najtanji, niti najlakši Flip na tržištu. Međutim, ono po čemu se ovaj model ističe je veliki ekran poklopca.

Ako ćemo gledati u djelić milimetra, dijagonala prednjeg displeja od 4,01 inč najveća je na tržištu - za 0,01 inč veća od rješenja na Motorola Razr 50 Ultra i HONOR Magic V Flip modelima. Zanemarljivo. Međutim, baš kao i na tim uređajima, prekriva čitav poklopac, a izrezi dvostrukih kamera su jedina opstrukcija.

Kamere u pitanju su glavni, optički stabilizovani senzor od 50 MP, kao i telephoto modul iste rezolucije, sa 2x optičkim zumom. Smještene su vertikalno, u dva zasebna ostrva, a Xiaomi se na ovakvu postavku odlučio kako bi telefon mogao da se normalno koristi, bez otklapanja.

Prema onome što je Xiaomi prikazao, postoje aplikacije, uglavnom sistemske, koje će moći da iskoriste čitavu širinu ekrana, poput kamere, muzičkog plejera i tastature. Ali, ukoliko korisnici žele da pristupe rešenjima treće strane, kompanija kaže da će oko 200 najpopularnijih aplikacija savršeno raditi na površini dijagonale od 3,5 inča, dok će ispod kamera uvijek biti smješten odabrani vidžet.

Xiaomi je čak implementirao otvor slušalice sa spoljašnje strane kako korisnici ne bi morali da otklope telefon kada žele da se jave na poziv.

No, hajde da se dotaknemo i specifikacija raspoloživih panela. Oba ekrana Xiaomi Mix Flip telefona su AMOLED, nude maksimalan nivo osvjetljenja do 3.000 nita i omogućavaju prikaz HDR10+ i Dolby Vision sadržaja. Ekran poklopca je 1.392 x 1.208 piksela i osvježava se do 120 Hz. Gustina piksela (460) je identična na unutrašnjem ekranu zahvaljujući rezoluciji od 1.224 x 2.912 piksela, raširenoj na dijagonali od 6,86 inča, a identična je i maksimalna brzina osvježavanja. Međutim, kako koristi LTPO tehnologiju, unutrašnji ekran ima mogućnost da svoju brzinu osvježavanja mijenja dinamički.

Izvor: Xiaomi

Kako bi Xiaomi Mix Flip bio istinski flagship, Xiaomi se odlučio na Snapdragon 8 Gen 3 čipset kompanije Qualcomm, kojeg hladi pomoću parne komore površine 3.500 mm2. Kako to nije bilo dovoljno da toplota ne prodire kroz unutrašnji panel do prstiju korisnika, kompanija ga je izolovala istim aerogelom koji je upotrebila u izradi svoj Xiaomi SU7 električnog automobila.

Ništa manje impresivna nije ni baterija ovog telefona, čiji kapacitet iznosi čak 4.780 mAh, više nego u nekim "klasičnim" pametnim telefonima. U pitanju je Xiaomi Surge baterija, koja koristi 6% silicijuma na negativnoj elektrodi, za koju Xiaomi kaže da će zadržati 80% kapaciteta nakon 1.600 ciklusa punjenja. Nažalost, kompanija nije pronašla mjesta da implementira bežično punjenje, ali je brzo žično punjenje snagom do 67 W nešto što je svakako pohvalno.

Izvor: Xiaomi

Za sada nema informacija kada će se Xiaomi Mix Flip naći na globalnom tržištu, kao ni da li će se to sa sigurnošću desiti. Ipak, rane informacije ukazuju da hoće. Do tada, prvi Flip telefon kompanije dostupan je u Kini u tri konfiguracije - 12/256 GB, 12/512 GB i 16/1024 GB - a njegova početna cijena iznosi 5.999 juana, što je oko 759 eura.

Xiaomi je na istoj premijeri predstavio i Xiaomi Mix Fold 4. Ne propustite da saznate više o njemu.