Vijesti

Zašto je prva letjelica koja je poslije 50 godina sletela na Mjesec morala da završi svoju misiju prije vremena?

Izvor mondo.rs

Laserski sistem za navođenje je, tokom slijetanje letjelice, otkazao, slijetanje je bilo previše naglo, pa je najmanje jedna od šest nogu letjelice polomljena, što je dovelo do njenog prevrtanja

Izvor: Intuitive Machines

Nakon što je postao prva američka letelica koja je sletjela na površinu Mjeseca još od misije Apolo 17 iz 1972. godine, kao i prva komercijalna letelica koja je postigla takav podvig, lunarni lender "Odisej" se krajem ove nedjelje isključio i možda se više nikada neće oglasiti. Time je, najvjerovatnije, okončana njegova istorijska misija.

Letjelica privatne kompanije Intuitive Machines na Mjesec na uspješno je sletjela 22. februara, gdje je trebalo da radi, odnosno prikuplja informacije, u periodu od sedam do 10 dana. Međutim, već poslije nešto više od šest dana, baterije su se ispraznile i mašina je stala.

Lender se prethodno, prilikom slijetanja, suočio sa problemima. Laserski sistem letjelice za navođenje je, tokom spuštanja, otkazao pa su operateri sa zemlje morali da pređu na eksperimentalni LIDAR sistem. Slijetanje je bilo previše naglo, pa je najmanje jedna od šest nogu letjelice polomljena, što je dovelo do njenog prevrtanja.

To je bio glavni razlog zbog koga je lender rano ugašen. Njegovi solarni paneli nijesu bili u stanju da generišu dovoljno električne energije potrebne da izdrži sve zahtjeve instrumenata u letjelici, koji su svi slijetanje preživjeli neoštećeni. "Odi", kako su letjelici tepali operateri na Zemlji, konačno se ugasio kasnije u četvrtak, nakon što mu je konačno nestalo struje.

Odisejev posljednji prenos bio je "prikladan oproštaj", saopštila je kompanija Intuitive Machines, koja je podijelila posljednju fotografinju koju je "Odi" poslao sa površine Mjeseca, na kojoj se vide Sunce i Mjesec iznad "glave" lunarnog lendera.

 Male su šanse da će se letjelica probuditi u naredne dvije do tri nedjelje, navode iz Intuitive Machines. Mjesečev južni pol, na koji je Odisej sletio, uskoro će se naći u mraku tokom "Mjesečeve noći" i neće dobijati sunčevu svjetlost u periodu od dvije nedjelje.

Intuitive Machines Nova-C lander touches down on the moon in amazing animation
Izvor: YouTube / VideoFromSpace

 Moguće je da će, tokom sljedećeg lunarnog dana, Odisej dobiti dovoljno svjetlosti koja bi mogla da pokrene solarne ćelije i ponovo uključi uređaje, ali je to malo vjerovatno s obzirom na poziciju, odnosno orijentaciju letjelice.

Bez obzira na to da li će se "Odi" ponovo javiti ili ne, Intuitive Machines je njegovu misiju ocijenio kao "nedvosmisleni uspjeh".