Male tajne velikih majstora

8 NAJBITNIJIH OPCIJA ZA GOOGLE MAPS: Verovatno za pola niste ni čuli, a olakšaće vam život

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Google Maps su jedna od omiljenih alata svih korisnika, jer nam pomažu da se pronađemo mesto ili lokaciju kada nismo sigurni gde je nešto. Ono što većina korisnika ne zna je da je Google Maps krcat korisnim opcijama, a mi smo izabrali 8 najboljih za vas.

Google Maps
Izvor: SmartLife / Marko Nešović / Google Maps

Google vrlo redovno unapređuje i ažurira svoje servise, a Google Maps dobijaju nove mogućnosti mnogo češće nego što vi to mislite. Ukoliko niste čačkali opcije u skorije vreme, velika je šansa da ste propustili nešto što vam može pomoći da se lakše snađete kada nešto tražite.

Novine

Ovoga puta ćemo da se fokusiramo na 10 relativno novih opcija za koje verovatno niste čuli, i koje vam mogu pomoći da uradite mnogo više sa Google Maps. Napomenućemo i da smo odabrali opcije koje provereno rade i na Google Maps na Android i iOS operativnom sistemu, da se neko ne bi osetio izostavljenim.

Čak iako koristite drugu aplikaciju za navigaciju poput HERE WeGo, Polaris, TomTom ili neku četvrtu, ne bi bilo loše da još jednom bacite pogled na najpopularniju aplikaciju za navigaciju na svetu, možda se iznenadite mogućnostima za koje niste ni znali da postoje.

1. Podesite svoju dijetu

Kada tražite lokalni restoran, a niste neko ko voli da jede baš bilo šta, Google Maps imaju opciju odabira stvari koje volite (pod uslovom da su restorani objavili te informacije). Potrebno je da kliknete na ikonicu svog profila u gornjem desnom uglu, odaberete Settings, pa Manage your preferences i onda opciju Dietary. Od ponuđenih opcija navijači Novaka Đokovića će se obradovati opcijom restorana sa hranom bez glutena, a između ostalog, tu su i opcije za vegeterijance i vegane.

Kada odaberete željene filtere potrebno je da kliknete na opciju Update preferences koja će se pojaviti na dnu ekrana, nakon čega će vam pretraga biti sužena na restorane koji odgovaraju vašim kriterijumima.

2. Proverite cene pre nego što krenete u restoran

Jedna od veoma korisnih informacija za restorane je raspon cena, odnosno prosečne cene koje ćete platiti ako jedete kod njih. Ova opcija je korisna ukoliko ste ograničeni budžetom i ne želite da potrošite više novca nego što ste planirali.

Potrebno je da znate da ovo nije opcija koju vlasnici restorana mogu da unesu, već korisnici sami doprinose svojim informacijama. U Srbiji ćete teško naći opciju da rezervišete direktno iz aplikacije i da vidite prosečnu cenu, ali je ona izlistana u vidu znakova dolara ($) odmah ispod naziva. Kada se nađete u inostranstvu možete primetiti opcije rezervisanja stola i detaljnih cena po osobi, sa opcijom da sami dodate cenu, kako biste korigovali ili potvrdili postojeću.

3. Pošaljite putanju sa desktop računara na mobilni

Uvek je lakše pronaći nešto na desktop računaru, pa ne treba mnogo da vas iznenadi opcija koja omogućava da kada pronađete nešto na desktop računaru to jednostavno pošaljete na mobilni telefon. Dovoljno je pronađete lokaciju i odaberete opciju Send to your phone. Ukoliko imate više telefona prijavljenih na jedan nalog, možete odabrati na koji hoćete da pošaljete, ili jednostavno poslati tražene informacije na e-mail ili kao SMS na vaš broj telefona.

4. Dodatne informacije o putovanju

Pre nego što krenete na put, Google Maps vam može dati informacije o vašoj destinaciji i putu, poput zona sa niskom emisijom gasova, kroz koju prolazite ili o potrebnim COVID-19 propusnicama ukoliko prelazite granicu. Te informacije su izlistane na samoj ruti, a najbitnije se nalaze na vrhu, pa je pametno da ih pogledate ukoliko planirate negde uskoro da putujete.

Bitne informacije će vam biti izlistane na samom ekranu pre puta, kako biste bili sigurni da imate sve što vam je potrebno.

5. Podelite dokle ste stigli

Ukoliko putujete sa prijateljima na istu destinaciju, a polazne tačke su vam različite, super opcija koja je nedavno dodata u Google Maps je deljenje informacija dokle ste stigli na putu. U toku puta, dovoljno je da pritisnete deo na dnu ekrana i odaberete opciju Share trip progress.

Nakon toga vam se otvara klasični Android meni za deljenje, sa nedavno kontaktiranim prijateljima na vrhu i opcijama za deljenje u pojedinačnim aplikacijama ispod. Vaši prijatelji će dobiti vašu lokaciju dok se put ne završi, tako da znaju da mogu da vas nađu na primer ukoliko stanete na istoj benzinskoj pumpi.

6. Proverite kada je najbolje da krenete

Ukoliko planirate da idete na put, uvek je zgodno da proverite kakvi će biti uslovi puta u vreme kada vi planirate da krenete. Možda vas uhvati vikend, radovi na putu ili prosto gužva. Opcija koja vam pomaže sa ovim nalazi se u gornjem desnom uglu ekrana u vidu tri tačkice. Ona se pojavi kada pronađete destinaciju na koju biste putovali.

Kada kliknete na tri tačkice odaberite opciju Set depart od arrive time i onda odaberite vreme polaska ili dolaska, šta god vam je poznato, kako biste mogli bolje da isplanirate svoj put i procenite kada ćete stići, odnosno kada treba da krenete da biste stigli u planirano vreme.

7. Isključite praćenje

Bilo da idete na sastanak ili eksperimentišete, postoje trenuci kada ne želite da Google Maps pamti gde ste bili. Postoji opcija koja gasi praćenje vaše lokacije u okviru Google Maps, otprilike kao Incognito režim u Google Chrome (Ctrl+Shift+N, a vi se pravite da ne znate ovu prečicu).

Incognito režim se aktivira jednostavno. Dovoljno je da kliknete na svoju ikonicu profila u gornjem desnom uglu i u meniju odaberete opciju Turn on Incognito mode. Google Maps će se resetovati, a vi ćete dobiti poruku da je praćenje isključeno, dok će vaša ikonica biti zamenjena poznatom ikonicom čikice u mantilu sa šeširom na glavi.

8. Ažurirajte offline mape

Kada putujete u inostranstvo ili na primer na letovanje van zemlje, roaming troškovi mogu biti skupi, pa čak iako imate data protok u roamingu, keširanje Google Maps može biti skupo zadovoljstvo. Google Maps nude opciju da iskeširate i preuzmete određenu lokaciju po vašoj želji, ali bi valjalo proveriti pre puta da li su mape ažurne.

Potrebno je da odaberete Setiings opciju nakon što ste kliknuli na ikonicu svog profila gore desno, a onda izaberete Offline maps settings. Ovde je bitno da vam je aktivna opcija Auto download recommendend maps. To znači da će vam se mape ažurirati redovno, tako da kad krenete negde na put ne morate da brinete da li je sve ok.

Za svaki slučaj, idite na Settings pa Offline maps i još jednom proverite da li ste skinuli sve mape koje ste hteli i da neka slučajno nije istekla.

Tagovi