Zvijezde i tračevi

"JA U GARDEROBI, A TITO POSLAO HELIKOPTER" Hit priča pjevačice - pjevala Brozu, a Jovanka joj mjerkala haljinu

Autor Dragana Tomašević

Zorica Brunclik je 16 puta pjevala nekadašnjem predsjedniku Jugoslavije

Izvor: Universal images group / Profimedia

Zorica Brunclik, jedna od najtiražnijih pjevačica s prostora bivše Jugoslavije, bila je jedna od omiljenih pjevačica Josipa Broza Tita.

Pjevala mu je 16 puta, jednom prilikom čak i pred bivšom kraljicom Velike Britanije Elizabetom II, a kada je prvi put upoznala Tita, rekao joj je da prestane da pjeva jednu pjesmu.

Zorica je nastupala u mjestu pored Smedereva, orkestar ju je upozorio da pjeva "Rumene su jabuke oguljene", "Berem grožđe, berem tamjan" i "Odakle si ti". U jednom trenutku Tito je krenuo ka njoj i pružio joj ruku da se upoznaju.

Izvor: YouTube/Martin 080

"Pozdravili smo se i on mi je rekao: "Imaš neku svoju pjesmu?", a ja sam rekla: "Da", a on je nastavio: "Nemoj mi više pjevati, koga god dovedu od mladih pjevača koji znaju da pjevaju, svi mi pjevaju "Berem grožđe, berem tamjan", pjevaj mi nešto svoje. Ne sjećam se ni kako sam pjevala ni kako je bilo. Bila sam 16 puta i pjevala Titu u raznim prilikama, s raznim gostima, na primjer, bila sam kad je Elizabeta bila..."

Zorica se prisjetila i trenutka kada je Tito poslao helikopter po nju.

"Imali smo koncert u Puli, bila sam u garderobi kada je helikopter doletio. Ljudi iz helikoptera su došli do garderobe i rekli mi da idem s njima. Onda smo odletjeli na Brione. Sjetim se te vožnje kad god gledam neki akcioni film. Bila je to lijepa epizoda u mom životu, sve te priče su mi ostale u najljepšem sjećanju".

Prepričala je i anegdotu o haljini koja se svidjela i Jovanki Broz.

Izvor: Profimedia

"Znala sam da ću pjevati kod njih, bila je revija na kojoj je modni dizajner sašio sve i svašta, božanstveno, a ja sam otišla da kupim haljinu baš za tu priliku. Kada sam se pojavila u toj haljini, Jovanka mi je prišla i rekla: "Ja nisam mogla da stanem u nju". Tada sam ja bila kao violina, sad sam kao kontrabas", piše Alo.