Lifestyle

JEDNA VRSTA KAFE JE NAJBOLJA ZA SRCE: I ljekari je preporučuju, utiče na najvažniji marker kardiovaskularnog zdravlja!

Autor Lidija Roganović Izvor mondo.rs

Naučnici tvrde da jedna vrsta kafe ima najbolje efekte na kardiovaskularno zdravlje.

Izvor: Youtube/Screenshot/PULP

Brojne naučne studije su dokazale da kafa ima dobro dejstvo na zdravlje, ukoliko se konzumira u ograničenim količinama. Međutim, ispostavilo se da jedna vrsta ovog, mnogima omiljenog napitka, posebno dobro utiče na srce.

Studija nedavno objavljena u stručnom časopisu Clinical Nutrition ESPEN, koji objavljuje Evropsko kliničko udruženje za nutricionizam i metabolizam, potvrdila je da redovna i umerena konzumacija kafe može da se poveže sa nižim rizikom obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti.

U ovoj studiji naučnici su posebno istraživali efekte instant kafe na zdravlje srca, a za te potrebe su prikupili podatke 1.041 jedne osobe starosti između 39 i 67 godina. Naučnici podvlače činjenicu da oko 30 njih redovno konzumira instant kafu.

Na samom početku istraživanja utvrdili su da ljudi koji konzumiraju ovu vrstu kafe imaju niži sistolički krvni pritisak, kao i da je to povezano sa karotidnim arterijama. Inače, zdrava elastičnost ovih arterija je važan marker kardiovaskularnog zdravlja.

U zaključku, naučnici su istakli da "redovna i umerena konzumacija instant kafe" može da se poveže sa boljom elastičnošću arterija, a samim tim i sa manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Tagovi