14 kg manje za 30 dana!

UČILI SU VAS DA GROŽĐE GOJI? GREŠKA! Jedite moćnu voćku mjesec dana, rezultat će vas oduševiti!

Autor Maja Gašić Izvor mondo.rs

Istopićete masne naslage, snizićete holesterol, zaustaviti starenje i osloboditi se suvišnih kilograma!

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/EduardSV

Dugo se smatralo da je grožđe izuzetno kalorična namirnica koju treba izbegavati ukoliko želite da se riješite viška kilograma. Međutim, istina je nešto drugačija.

U zavisnosti od toga da li je reč o crnom ili belom grožđu,100 g ovog voća sadrži između 55 i 65 kalorija (crno je manje kalorično). Najvećim dijelom se sastoji od vode (do 85 %), što ga čini odličnim čistačem organizma i blagim diuretikom. 

Čuva zdravlje i ljepotu

Ljekovita svojstva grožđa su od davnina poznata. Bogato je vitaminima A, C, E i gotovo svim vitaminima grupe B, a sadrži i minerale poput natrijuma, fosfora, kalcijuma, kalijuma, gvožđa, magnezijuma, flora... A svaki od ovih važnih nutrijenata ima povoljan uticaj na naše zdravlje i ljepotu.

Jedna od aktivnih supstanci ovog voća je i silicijum, koji koji održava ljepotu kože i kose, a zahvaljujući bogatstvu različitih antioksidanata, grožđe snažno djeluje protiv bakterija, virusa, upala i alergija.

Osim toga, crno grožđe obiluje flavonoidima, od kojih su najvažniji kvercitin i reservatol, koji sprječavaju zgrušavanje krvi i tako smanjuju rizik od srčanih bolesti.  Studije su pokazale da se redovnim konzumiranjem ovog voća smanjuje rizik od pojave raka pluća. U kožici grožđa se nalaze celuloza i pektin koji pospešuju probavu i pomažu izbacivanje viška tečnosti iz tijela, a zahvaljujući optimalnoj količini fosfora i kalcijuma, grožđe preventivno deluje na oboljenja zglobova i kostiju. U sjemenkama grožđa se nalazi antioksidant (pterostilben) koji deluje na smanjenje holesterola i triglicerida.

Vlakna "drže" sitost

Grožđe sadrži i biljna vlakna za koja je dokazano da dugo drže osjećaj sitosti. Osim toga, ispitivanja su pokazala da jod i mangan, kojim je ovo voće bogato, podstiču sagorevanje masnih naslaga. Strudija je pokazala da uz ovaj režim ishrane se topi i do dva kilograma za četiri dana.

Ovaj režim sigrane se praktikuje  četiri dana, a potom se pravi pauza od dva dana. Naravno, tokom pauze bi trebalo da izbjegavate šećer, grickalice, masnu hranu... Tako za mjesec dana možete da oslabite i do 14 kg. Osim što ćete se riješiti suvišnih kilograma, očistićete organizam i od štetnih materija, poboljšaćete probavu, a vaša koža će biti sjajna i podmlađena

Jelovnik

1. dan

Doručak: 1 kašika ovsenih pahuljica, ½ pomorandže isečene na kockice, 2,5 dl malomasnog jogurta, 100 g grožđa

Ručak: salata od grožđa i bundeve (200 g bundeve iseckane na kockice i kratko propržene na malo putera, 100 g grožđa, 100 g zelene salate, 1 kašika iseckanih oraha)

 150 g grilovanih pilećih prsa, voćna salata (100 g grožđa, 50 g ananasa iseckanog na kockice, 50 ml soka od grožđa, 50 ml vode)

2. dan

Doručak: voćni jogurt (250 ml malomasnog jogurta, 1 kašika soka od limuna, 150 g grožđa) 

Ručak: pirinač sa komadićima ribe 

Priprema: Skuvati 5 kašika integralnog pirinča u tri puta više vode. Dodati 2 kašike komadića ribe po izboru, propržene na malo maslinovog ulja. U sve to umiješati i 150 g grožđa. 

Večera: čorba od krompira sa povrćem, 250 g crnog grožđa

Priprema: 150 g krompira, 1 šargarepu i 1 manji celer kuvati 15 minuta. Dodati biljne začine po ukusu i kašičicu maslinovog ulja. 

3. dan

Doručak: kaša od 100 g malomasnog mladog sira i 150 g grožđa (usitniti u blenderu)

Ručak: ragu od 250 g ribe, 150 g brokola i 1 glavice crnog luka, 150 g crnog grožđa

Večera: žele od grožđa

Priprema: Promiješati 5 g želatina sa malo vode, ostaviti malo da odstoji, zatim dodati 2,5 dl soka od grožđa. Promešati, pa dodati ½ jabuke isečene na kriške i 50 g grožđa. Ostaviti 1 h u frižideru da se prohladi.

4. dan

Doručak: 1 kriška hleba, 100 g malomasnog mladog sira, 200 g grožđa

Ručak: palačinke sa grožđem

Priprema: Pomiješati 3 kašike brašna, ½ čaše vode i 1 jaje. Lepo umutiti i ispeći palačinke, pa ih nafilovati umućenom smesom od 100 g nemasnog mladog sira, 1 kašike mineralne vode i 200 g grožđa.

Večera: gulaš od ćuretine sa pečurkama

Priprema: Propržiti 60 g ćurećih grudi isečenih na tanke kriške. 100 g brokola kratko prokuvati (2-3 minuta). 1 veću šargarepu iseći na manje kolutove, a 2 veće pečurke iseći na listiće. Sve sastojke staviti u sud i dodati ½ šolje supe od povrća i kuvati 10 minuta. Pri kraju kuvanja, dodati 60 g crnog grožđa i 2 kašike pavlake. Servirati uz 100 g kuvanog pirinča.