Lifestyle

TITO NIKAD NIJE POSJETIO GROB OCA I MAJKE: Na nadgrobnoj ploči ne stoje ni njihova imena, a tamo je i TAJNO SAHRANIO

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

O životu Josipa Broza Tita isprepletane su mnoge legende, a čini se da i danas ne znamo dovoljno o njemu. Ovaj jugoslovenski državnik ostavio je veliki trag u svjetskoj istoriji, a o njegoovm porijeklu se ne zna previše.

Izvor: Profimedia

Josip Broz Tito rođen je u Kumrovecu 7. maja 1892, navodi se u njegovoj zvaničnoj biografiji. Njegovi roditelji sahranjeni su na u Kupinecu, a zanimljivo je da Tito nikada nije obišao to mjesto.

Na samom spomeniku, Titova majka je naznačena kao "Titova mama", dok se Titov otac oslovljava kao "otac", što budi dodatna pitanja o njihovom odnosu.

Izvor: Universal images group / Profimedia

Grob nije obilježen, a dijete je sahrnjano u tajnosti, jer nije bilo kršteno, što se protivilo tadašnjim načelima. Međutim, Tita niko nije mogao da spriječi u njegovoj namjeri.

Kamena ploča ispod koje leže kosti njegove majke Marije, oca Franje i sestre Tilde dobro je očuvana. Za nju se brinu komunalci, a u Jugoslaviji su se brinuli vojnici Jugoslovenske narodne armije (JNA), navodi Express.hr.

Prije više od 90 godina, u tajnosti je sahranjen i Titov sin, samo dva dana nakon rođenja. Navodno sve se dešavalo 1920. godine kada je Tito iz Rusije stigao u Hrvatsku sa svojom prvom ženom Pelagijom.

U selu Kupinec njegova pordica se doselila 1912. godine, kada je njegov otac dobio kuću od banke za koju je radio. O tom mjestu u Titovoj biografiji postoji samo jedan zapis.

U knjizi Vladimira Dedijera “Novi prilozi za biografiju Josipa Broza Tita” postoji Brozovo svjedočenje o povratku u domovinu iz Rusije 1920.

Stigao sam tamo jedne noći i našao oca i jednog od svoje braće kod večere. Kazali su mi da je moja majka Marija umrla 1918. Samo nekoliko sati kasnije, moja žena je rodila prvo dijete, sina. Ali je on umro nakon dva dana – svjedočio je Tito.

Izvor: Profimedia

Kumrovec je bio multietničko selo, gdje su živeli Hrvati, Slovenci, Njemci i drugi, što je moglo uticati na Titovu kasniju otvorenost prema različitim kulturama i narodima.

Odrastanje u Kumrovcu u ranom 20. vijeku značilo je život u seoskoj zajednici gdje su ljudi uglavnom živjeli od poljoprivrede. Josip je kao dijete pohađao osnovnu školu u Kumrovcu, gdje je stekao osnovno obrazovanje.

Josip Broz je bio šesti po redu sin u porodici, a imao je još tri starije sestre.