SAGA

KOJA JE BILA ULOGA FATALNE ANE SIMIĆ U RASPADU ZEMUNACA: Imala je sve što treba da razbije najmoćniji mafijaški klan!

Autor Jovana Raičević Izvor Kurir.rs

Ana Simić se smatra okidačem za raskol među preostalim članovima zemunskog klana. Iz tog perioda ostao je najupečatljiviji opis ove ljepotice iz pera novinara "Politike" Aleksandra Apostolovskog, piše Kurir.

Izvor: Kurir/ Zorana Jevtić, Profimedia, facebook, youtube

"Ana je imala sve što joj treba da razbije najmoćniji mafijaški klan na Balkanu: usne naduvane na pet atmosfera, grudi oble kao bove na Dunavu, dugu kosu koja se vijori na vjetru, koketni osmjeh, lakirane nokte i njegovanu mirišljavu kožu, kao i neke talente koje ne treba opisivati mlađim osobama od 77 godina, zbog očuvanja tradicionalnih i porodičnih vrijednosti", napisao je tada on.

Izvor: Kurir/Zorana Jeftić

 Šta se tačno dogodilo davnog januara 2010. godine?

Prije 11 godina, tačnije 18. februara 2010. godine u prostorije beogradske policije ušetala je Ana Simić, koja je prijavila nestanak svog supruga Cvetka Simića, kome se izgubio svaki trag, navodi Kurir.

Beogradska policija je na fotografiji koju je supruga pokazala odmah prepoznala kuma i bliskog saradnika Luke Bojovića, čovjeka koga su u to vrijeme mediji označavali kao novog vođu nekadašnjeg zemunskog klana i za koga se pričalo da je čuvar "odbjeglih zemunaca". U isto vrijeme, u 400 kilometara udaljenom Zagrebu, u blizini popularnog izletišta "Jarun", pronađena je olupina zapaljenog mercedesa.

Policija je po automatizmu raspisala potragu za nestalim Simićem, šaljući svuda njegove generalije i krenula u istragu kada je i gdje bio poslednji put viđen. Za to vrijeme zagrebačka policija započela je istragu kome pripada mercedes zapaljen na Jarunu. Istragom je brzo utvrđeno da je vlasnik upravo srpski državljanin Cvetko Simić, ističe Kurir.

Hrvatska policija prvo je mislila da sve ima veze sa njihovim podzemljem pa su odmah krenuli tim tragom. Prvi na njihovoj listi bio je izvjesni Mario Sova, koga su mediji označili kao čovjeka koji je dovođen u vezu sa kriminalom i hapšenjem sa pola tona kokaina. Policija je u stanu u zagrebačkom naselju Lanište pronašla tragove krvi i odmah posumnjala da je Cvetko Simić ubijen tu. Međutim, policija je udarila u zid. Nije bio u pitanju Simić, a nije bilo ni indicija da su on i Sova bili u nekoj vezi. Policija na ispitivanju nije uspjela ništa da dokaže, pa ni da otkrije sudbinu Simića, a još manje da dođe do izvršioca koji je ubio Simića.

 Posle debakla oko Sove, policija je ponovo krenula da prečešljava zagrebačku kriminalnu scenu, ali opet istraga je tapkala u mjestu. Niko nije ni znao za Simića, a još manje da je on radio sa Zagrepčanima, navodi Kurir.

A onda šok 8. marta 2010. godine: kajakaši na redovnom treningu na sredini jezera primijetili su djelove ljudskog trupa kako plutaju i odmah pozvali policiju. Policija je pronašla trup, ruke i noge, ali ne i glavu izmasakrirane osobe. Inače, policajcima je zapalo za oko odmah da je tijelo bilo precizno isječeno i odvojene šake, obije noge u zglobovima kod prepona. Glava koja je nedostajala nije bila pronađena. Policija je pretpostavljala da se možda radi o srpskom državljaninu Cvetku Simiću pa su ostaci ljudskog tijela odmah su poslati na Institut za sudsku medicinu na obdukciju, naglašava Kurir.

Dva dana kasnije, 10. marta zagrebačka kriminalistička policija utvrdila je da se radi o srpskom državljaninu Cvetku Simiću, kao i da su djelovi tijela u vodi bili mjesec dana, ali su ostali očuvani zahvaljujući hladnom vremenu i niskom temperaturom jezera.

"Tijelo koje smo pronašli na Jarunu pripada evidentiranom kriminalcu iz Srbije Cvetku Simiću. Njegov DNK imali smo u svojoj bazi podataka", potvrdio je tadašnji portparol MUP-a Hrvatske Krunoslav Borovec.

Mediji su ostali zaprepašteni kako hrvatski, tako i srpski. Srpska policija je tražila podatke informacije od hrvatskih kolega koji su ih obavijestili da je DNK analizom zaista utvrđeno da se radi o Cvetku Simiću, kao i da glava nije pronađena, piše Kurir.

Zagrebački mediji, koji su se pozivali na izvore bliske policiji, tvrdili da njegov nestanak i likvidacija povezuju sa mafijaškim obračunima i navodnom trgovinom drogom. Takođe, u zagrebačkim medijima po prvi put spomenuto je ime Luke Bojovića zvanog "Pekar" iz Beograda, koji se sumnjiči da je pomagao skrivanje odbjeglih pripadnika zemunskog klana.

Pritisci medija i javnosti na hrvatsku policiju šta još znaju o Cvetku Simiću postali su toliko jaki, da je tadašnja portparolka zagrebačke policije Aleksandra Ljuba potvrdila da je hrvatska policija imala kontakt sa Cvetkom Simićem, ali nije objasnila prirodu kontakta. Tamošnji mediji tvrdili su da je Simić postao zanimljiv zagrebačkoj policiji posle ubistva vlasnika i direktora Nacionala Ive Pukanića i Nike Franjića, posle čijeg ubistva se pojavio u Zagrebu. Tada ga je prema pisanju hrvatskih medija, policija privela na informativni razgovor i ubrzo pustila, navodi Kurir.

Neočekivani noćni obrt u zagrebačkoj bolnici

O mogućem likvidatoru i razlogu ubistva Cvetka Simića i srpska i hrvatska policija razbijale su glavu. Niko nije mogao da složi slagalicu o tome ko je i zašto raskomadao telo Cvetka Simića. Mnogo kasnije isplivaće cijela istina da je on zapravo bio jatak dvojice odbjeglih pripadnika zemunskog klana kojima se trag izgubio posle ubistva Zorana Đinđića 12. marta 2003. godine i otpočinjanja policijske akcije "Sablja", navodi Kurir.

Priča o Cvetku Simiću stišala se, a onda tri mjeseca od dana kad je pronađeno njegovo raskomadano tijelo u zagrebačku bolnicu "Vinogradsku" u noći između 8. i 9. juna, uletio je nepoznati muškarac sav krvav i sa ranom u stomaku, tražio pomoć od ljekara. Dok su ranjenom muškarcu pružali pomoć pozvana je i policija koja je utvrdila da je ranjeni muškarac zapravo niko drugi nego Sretko Kalinić, odbjegli pripadnik zemunskog klana, lice sa crvene Interpolove poternice i jedna od najtraženijih osoba, naglašava Kurir.

Izvor: Kurir/MUP Srbije

 Kalinić je policajcima ispričao da ga je hicima iz pištolja ranio Miloš Simović u stanu u predgrađu Zagreba posle svađe. Policija je otišla do stana, ali posle upada u njemu nije zatekla Simovića, za kojim je raspisana policijska potraga. Kalinić je smješten odmah pod jaku policijsku stražu da ne pokuša bjekstvo.

Hrvatska policija uvedena je u vanredno stanje zbog potrage za odbjeglim Milošem Simovićem. Međutim srpski mediji su 10. juna te 2010. godine u ranim jutarnjim časovima obaviješteni da je srpska policija prilikom ilegalnog prelaska granice uhapsila Miloša Simovića, ističe Kurir.

"Simović je odmah posle utvrđivanja identiteta prebačen u sedmi paviljon zatvora Zabela, gdje če odslužiti zatvorsku kaznu od 30 godina zatvora za učešće u ubistvu premijera Zorana Đinđića, odnosno 40 godina zatvora za više ubistava", potvrđeno je tad u Upravi za izvršenje zavodskih sankcija Srbije.

Tom prilikom isplivali su i podaci da Simović prilikom hapšenja u pograničnim dijelu sa Hrvatskom kod sebe nije imao dokumenta, da je bio vidno iscrpljen i teško prepoznatljiv, kao i da nije bio ni agresivan ni naoružan. Sa sobom je imao samo mali ranac, lap top računar i bežični modem, piše Kurir.

Silna dešavanja pomalo su bacila i sjenku na slučaj Cvetka Simića, čije ubistvo je bilo i dalje neriješeno.

Naredne godine počelo je suđenje za pokušaj ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka. Na tom suđenju isplivali su i detalji koji su imali veze sa Cvetkom Simićem, i sumnjalo se, sa njegovim nestankom i ubistvom.

Na tom suđenju Miloš Simović na jednom od svojih svjedočenja dotakao se i ubistva Cvetka Simića i tom prilikom razotkrio da je njegov dojučerašnji prijatelj Sretko Kalinić, imao ljubavnu dramu sa Simićevom suprugom Anom. Tad su na vidjelo javnosti isplivali i neki detalji ovog ljubavnog trougla i šta se sve dešavalo, piše Kurir.

Na suđenju tad se pojavila i Cvetkova supruga Ana koja je takođe svjedočila po prvi put o ovom slučaju i potvrdila Simovićeve navode. Međutim, Sretko Kalinić negirao je da je on ubio Cvetka Simića.

Iako je o ubistvu Cvetka Simića mnogo rečeno ostalo je i dosta stvari nerazjašnjeno. Njegovo ime spominjano je više kao pružanje logistike i pomoći u izvlačenju. Iako se i danas nagađa na osnovu svjedočenja Miloša Simovića da je Cvetka Simića ubio Sretko Kalinić istraga o ovom zločinu koji vodi hrvatsko pravosuđe nikada nije završena, iako je ovaj slučaj arhiviran, a počinilac označen i dalje kao nepoznata osoba, zaključuje Kurir.

Kalinić je Srbiji izručen dva meseca kasnije u noći 24. na 25. avgust. Kalinić je u Srbiju prebačen avionom Vlade Srbije, a operaciju ekstradicije iz zagrebačkog zatvora Dubrava do Beograda izvela je antiteroristička jedinica MUP-a Srbije. Posle izručenja Kalinić je smešten u pritvorsku jedinicu Specijalnog suda u Beogradu.