Region

Obrt u slučaju ubistva dječaka (13) u Niškoj Banji: Nasmrt ga izbo školski drug, ovolika kazna prijeti roditeljima

Autor Jana Desovski

Da li će odgovarati roditelji dječaka-ubice iz Niške Banje?

Izvor: Kurir/M.S./Privatna arhiva

Roditeljima dječaka koji je 5. oktobra prošle godine izmasakrirao druga u svojoj porodičnoj kući prijeti čak 12 godina zatvora jer se sumnjiče da su počinili teško djelo protiv opšte sigurnosti u saizvršilaštvu. M.M.M. (43) i njenom suprugu iz Niške Banje M.M. (43) se ne stavlja na teret zanemarivanje djeteta, za koje je zaprećena kazna do 3 godine zatvora, kao što je prvobitno bilo saopšteno, već mnogo teže krivično djelo.

Kako je za Informer potvrđeno u Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu koje je pokrenulo postupak protiv bračnog para, nakon sprovedenih dokaznih radnji, a zbog mogućnosti da su se u njihovim radnjama stekla obeležja drugog krivičnog djela, predmet je upućen na uvid Višem javnom tužilaštvu.

"Pred Osnovnim javnim tužilaštvom pokrenut je postupak protiv osumnjičenih za krivično djelo zlostavljanje i zanemarivanje maloljetnog lica u kome je dječak imao status oštećenog. Saslušani su i roditelji oba maloljetnika i sprovedene ostale dokazne radnje nakon čega smo odlučili da predmet dostavimo Višem javnom tužilaštvu kako bi oni ustanovili da li možda postoje osnovi za njihovo postupanje", objasnio je sagovronik iz Osnovnog javnog tužilaštva.

Ovim povodom obratili smo se i Višem javnom tužilaštvu koje je potvrdilo da je počelo sa krivičnim gonjenjem roditelja dječaka koji je usmrtio školskog druga.

"Više javno tužilaštvo donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv M.M.M. i M.M. iz Niške Banje zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo teško djelo protiv opšte sigurnosti u saizvršilaštvu. Više javno tužilaštvo aktivno preduzima mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja spornih činjenica predmetnog krivičnopravnog događaja o čemu će javnost biti pravovremeno obavještena", navedeno je u odgovoru ove pravosudne insititucije koji je potpisala Viši javni tužilac Borica Mitić.

Prema krivičnom zakoniku za krivično djelo koje im se stavlja na teret roditelji dječaka ubice mogu biti osuđeni na zatvorsku kaznu do 12 godina zatvora.

Podsjetimo dječak M.M. je 37 puta je nožem ubo svog školskog druga Andreja Simića u porodičnoj kući u Niškoj Banji. S obzirom na to da je ubica u vrijeme izvršenja zločina imao samo 13 godina on nije bio krivično odgovoran i slučaj je preuzelo Osnovno javno tužilaštvo, ali je slučaj sada ponovo vraćen u Više javno tužilaštvo.