Region

ZAPLIJENJENO IM 18 KG KOKAINA SA OZNAKOM KOJU JE KORISTIO RADOJE ZVICER

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Osumnjičeni su se na saslušanju branili ćutanjem, odnosno iskoristili su svoje zakonsko pravo da ne iznose odbranu.

Izvor: MUP Srbije

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu saslušani su Nikola R. (41) i Milan R. (44) zbog sumnje da su neovlašćeno radi prodaje u stanovima na više lokacija držali ukupno skoro 18 kilograma opojne droge kokain i 89,01 gram opojne droge kanabis.

Osumnjičeni su se na saslušanju branili ćutanjem, odnosno iskoristili su svoje zakonsko pravo da ne iznose odbranu.

Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da osumnjičenima odredi pritvor da ne bi ponovili krivično djelo u kratkom vremenskom periodu.

Naredbom o sprovođenju istrage osumnjičenima se na teret stavlja krivično djelo Neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Postoje osnovi sumnje da su Nikola R. i Milan R. 29. avgusta 2024. godine držali opojnu drogu kokain, upakovanu u pakete sa utisnutim oznakama „AMG“ i „AXA“ u stanovima na više lokacija u Beogradu.

Kako je ministar policije Srbije, Ivica Dačić saopštio posle njihovog hapšenja, riječ je o čistom kokainu.

Policija je pretresom više stanova koje su koristili osumnjičeni na teritoriji Čukarice našla više od 18 kilograma kokaina, spakovanog u 17 paketa, kao i druge predmete koje su koristili za pripremanje kokaina za dalju prodaju. Riječ je o originalnim pakovanjima čistog kokaina porijeklom iz Južne Amerike koji se tokom pripreme za dalju prodaju miješa sa drugim supstancama i na taj način se ova količina višestruko uvećava - saopštio je ministar.

Na zaplijenjenim pakovanjima "blog praha" vide se oznake AMG, K. C. i AXA. - Operativni podaci, koji se još provjeravaju, ukazuju da je kokain pripadao takozvanom balkanskom karatelu, koji se već sumnjiči za šverc preko sedam tona kokaina iz Južne Amerike -otkriva izvor Kurira.

U optužnici protiv ovog kartela, kojom su obuhvaćeni Miroslav Starčević, Zoran Jakšić koji je u zatvoru u Peruu, Pink panter Mladen Lazarević, kao jedan od organizatora šverca kokaina prekookeanskim brodovima, pominje se i odbjegli vođa kavačkog klana Radoje Zvicer.