Region

NAJNOVIJI REZULTATI VJEŠTAČENJA U SLUČAJU DANKE ILIĆ (2): Analizirano 100 predmeta, evo čija je DNK nađena

Autor Ivana Vlajković

Najnoviji rezultati vještačenja pokazali su da krv i DNK ne pripadaju Danki Ilić.

Izvor: Kurir/Nemanja Nikolić/Rina/Facebook/Printscreen

U Više javno tužilaštvo u Zaječaru stigli su rezultati analize svih predmeta uzetih iz kuća i dvorišta dvojice osumnjičenih za ubistvo Danke Ilić (2).

Kako se saznaje, stručnjaci su četiri mjeseca analizirali DNK tragove sa više od 100 predmeta iz domova Srđana Jankovića (50) u selu Luka i Dejana Dragijevića (50) u selu Zlot. Izvor objašnjava da su ovi predmeti analizirani ne bi li se na njima pronašao biološki trag djevojčice, koja je nestala 26. marta u Banjskom Polju, a što bi bio dokaz protiv uhapšenih.

"Istražitelji su posle hapšenja Jankovića i Dragijevića iz njihovih domaćinstava odnijeli gomilu oruđa, odjeće i obuće. Sve to bilo je poslato na vještačenje u Beogradu. Ono što su istražitelji očekivali da će pronaći, jeste biološki trag djevojčice", kaže izvor i dodaje:

"Stručnjaci su, između ostalog, analizirali i garderobu i obuću osumnjičenih, ali i dio tepih staze koja je stajala kod ulaznih vrata u kući jednog od uhapšenih. Vještačeno je i svo oruđe, alat i hladno oružje koje je moglo poslužiti za skrivanje djevojčicinog tijela. U pitanju su motorna testera, sjekire, dva velika noža za klanje svinja i slično."

Prema riječima sagovornika, ni na jednom analiziranom predmetu nisu pronađeni DNK tragovi Danke Ilić.

"Na motornoj testeri nisu nađeni ni ljudski ni životinjski biološki tragovi, dok su na noževima nađeni samo tragovi životinjske krvi. Krv životinje bila je i na sjekiri za koju su ukućani kazali da su njome klali živinu. Na sekiri su nađeni i tragovi krvi dvije osobe. Jedan trag pripada jednom od osumnjičenih, a druga kap krvi pripada rođaku tog osumnjičenog", kaže izvor i objašnjava da nije neobično što su na sjekiri izolovani tragovi krvi osumnjičenog.

"On je njome cijepkao drva za potpalu i logično je da se radeći njome povređivao", kaže sagovornik.

Što se tiče krvi koja je posle hapšenja nađena na pantalonama jednog od uhapšenih, radi se o njegovoj krvi.

"Iako se pretpostavljalo da je krv djevojčice na pantalonama, odnosno radnom odijelu osumnjičenog, analize su pokazale da to nije slučaj. Takođe, i krv koja je nađena u službenom automobilu osumnjičenih nije Dankina, već jednog od osumnjičenih", kaže izvor upućen u istragu i dodaje:

"Zasad nije nađen nijedan materijalni dokaz koji bi nedvosmisleno teretio Srđana Jankovića i Dejana Dragijevića za ubistvo Danke Ilić. Tužilaštvo ima rok od još dva mjeseca da odluči o podizanju optužnice."

Danka Ilić je, da podsjetimo, nestala 26. marta u Banjskom Polju kod Bora, istog dana kada je došla s majkom i bratom da obiđu majčino staro imanje. Desetak dana kasnije, policija je uhapsila Srđana Jankovića i Dejana Dragijevića, radnike borskog JKP "Vodovod" zbog sumnje da su djevojčicu, koja je sama izašla na ulicu, prvo udarili službenim kolima "fijat panda", a potom je unijeli u vozilo i odnijeli na deponiju.

Međutim, tijelo nije nađeno, a istražitelji sumnjaju da su ga osumnjičeni premjestili na drugu lokaciju dva dana posle zločina.