Region

"NEMA ŠTA DA SE PRAVDAM, OTMICE I UBISTVA SE NISU DESILA" Gotovo suđenje Belivukovoj grupi, optuženi otkrio da se oženio

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Veljko Belivuk, Marko Miljković i ostali optuženi pripadnici kriminalne grupe kojoj bi u 10 sati trebalo da bude nastavljeno suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu, danas bi trebalo da iznesu odbrane.

Izvor: Nemanja Nikolić, MUP RS

Podsjetimo, suđenje je zbog izmjene u sastavu sudskog vijeća krenulo iznova, a u ponedeljak nije održano jer se svjedok saradnik Srđan Lalić zbog bolesti nije pojavio u sudnici.

13.40 - Optuženi Vladimir Grek otkrio da se oženio u zatvoru.

Grek: Vjerovatno već znate da sam se prije sedam ili osam dana oženio. Supruga me čeka u publici. Molim vas da ćete uslišiti molbu da mi ukinete pritvor - rekao je Grek.

Tužilac Zoran Babić naveo je da tužilaštvo smatra da su i dalje na snazi razlozi iz kojih je pritvor produžavan i zatražio od vijeća da odbije sve predloge za ukidanje pritvora.

Sudsko vijeće je donijelo odluku da odbije predloge branilaca i da svi optuženi koji su do sada bili u pritvoru, ostaju iza rešetaka. Nastavak suđenja zakazan je za 9. september.

13.13 - Riječ imaju advokati.

Sudija je potom dala riječ advokatima, prvi je ukidanje pritvora zatražio branilac, Vladimira Greka, Senada Rešovića i Dragana Mitrovića.

I branilac Milovana Tadića zatražio je da se ovom optuženom pritvor zamijeni kućnim pritvorm i jemstvom.

Predlog za ukidanje pritvora dao je i advokat Aleksandra Vučeljića.

I branilac Aleksandra Šejića stavio je isti predlog.

13.08 - Osvrnuo se na otmice i ubistva: Sve je fotošopirano

Prvi put se tokom višesatnog izlaganja u kom je pokušao da kompromituje tužioce, svjedoke saradnike i dokaze, osvrnuo na otmice i ubistva.

Belivuk: Ja tvrdim da nikakvih otmica i ubistava nije bilo, pa nemam šta da pričam o tome.

U svojoj odbrani je nastavio da govori o aplikaciji Skaj, tvrdeći da su fotografije žrtava iz tajne prostorije u Ritopeku, koje su prama tužilaštvu dostavljene putem međunardone pravne pomoći, fotošopirane i montirane.

Belivuk: To je montiran, fotošopiran materijal. Da su fotografije fotošopirane i montirane dokazuje recimo slika za koju kažu da je neki Nikola Mitić. Svjedok saradnik kaže da su mu lisice bile vezane iza leđa, a na slici su mu ruke naprijed. Zaboravili su da ih fotošopiraju iza leđa.

I za glasovne poruke koje su pribavljene dešifrovanjem Skaj aplikacije, optuženi Belivuk je naveo da su montirane.

Belivuk: I kad mi na to ukažemo, Lalić skoči i viče "učiteljice znam ja, učiteljice znam ja".

Sudija je odlučila da za danas prekine izlaganje optuženog Belivuka.

Belivuk: Samo da zabelježim gdje sam stao. Hvala vam sve najbolje.

13.00 - "Mi nismo nikakvi narko-bosovi".

Belivuk se potom u odbrani osvrnuo na dio optužnice koji se odnosi na trgovinu drogom, tvrdeći da oni nisu nikakvi narko-bosovi.

Belivuk: Tužioc pokušavaju da dokažu da smo mi neki narko bosovi, a nađene su dvije kesice sa 0,70 grama kokaina na stadionu Partizana, pa to nije ni za ličnu upotrebu. Mi jesmo boravili u bašti restorana, ja kad sam doveden na pretres, to je već stajalo tamo a nalazilo se na 200 ili 300 metara od mjesta gdje sam ikada sjedio. A bioloških tragova nema, naših. Možemo samo da zaključimo da ta droga ne pripada nama. Evo prije nekoliko dana je pronađena droga u Bijeloj kući, pa niko nije optužio predsjednika Amerike da je njegova.

12.46 - Belivuk tvrdi da su dokazu u kući u Ritopeku "podmetnuti"

Belivuk je nastavio je da govori o uviđaju u kući u Ritopeku, u kojoj su prema navodima optužnice, ubijene žrtve, tvrdeći da dokazi nisu zakonito prikupljeni i da su "podmetnuti".

Belivuk: Vidjeli smo da je pečat sa kuće u Livadicama skidan pošto je ona zapečećenja, tužilac je rekao da su to pripadnici MUP-a. Znači, neko je kontaminirao to mjesto, i ono što je prikupljeno ne može da se koristi kao dokaz. Kuća je zapečaćena 5. februara 2021., a posle toga pečat skinut, kopa se dvorište, demontiraju se police, kamioni dolaze skoro svakodnevno a ništa nisu odnosili, onda su nešto donosili. A šta su donosili, možemo da vidimo danas. Neko mi je rekao "Veljko ovo je drugačiji predmet, treba hrabrost sudijama. U kući u Surduku je rađen pretres, znate šta je nađeno, krompir, nula.

Belivuk je tokom iznošenja odbrane izjavio i da se DNK lako nanosi i da može da se "podmetne", pokušavajući da objasni da je dokaz za to takozvano ubistvo na šinama za koje su on i Marko Miljković oslobođeni.

Belivuk: Vi ste nova predsjednica vijeća, sigurno ste do sada 100 puta čuli u praksi da okrivljeni kaže "nije moj DNK podmetnut mi je" i sigurno ste se privatno smijali. Ali tu smo sada Miljković i ja. U krivičnoj prijavi za ubistvo Vlastimira Miloševića da je nađen moj DNK na vratima ali se srećom pojavila dr Milica Keckarević koja je rekla da je "pogrešno razumjela, da je to rekla na osnovu informacije od policije" i da moj DNK nije nađen. Miljković i ja smo pravosnažno oslobođeni, dr Milica Keckarević je iskaz dala pod zakletvom, dakle imamo dokaz da policija podmeće od 2017. i izmišlja dokaze.

12.40 - Belivuk: Šta bude kada svjedok okrivljeni dođe i povuče dio priznaja?

U nastavku izlaganja optuženi Belivuk je ponovio da traži da se ukinuo sporazumi sa svjedocima saradnicima, tvrdeći da ni im ni tužilaštvo ne vjeruje.

Belivuk: Oni različito govore o istim događajima, pominju različite aktere pričaju suprotno od optužnice. Po optužnici Lalić je čupao nokte armiračkim kliještima, stavio crijevo i tako udavio Lazara Vukićevića, Ljepoju udavio stezanjem kese i žice oko vrata, žrtve pekao peglom. U sporazumu je Lalić naveo da se slaže sa opisom kako su vršena krivična djela. Međutim, ovdje je došao i rekao "u kući nije postojala pegla pa nisam moga nikoga da peglam, nikome nisam čupao nokte armiračkim klještima". Dakle, Lalića sporazum obavezuju da potvrdi, pitam vas kao učene ljude, šta bude kada svedok okrivljeni dođe i povuče dio priznaja? Ne pričamo ovde da li je jedan ili drugi auto, pričamo o ubistvima. Pošto se Lalić predomislio i riješio da povuče, ja pozivam vas da za razliku od sudije Berahe povučete priznaje i da ga vratite u pritvor.

12.30 - Belivuk o silovanju na stadionu Partizana

Optuženi Belivuk je potom počeo da govori o djelu optužnice koji se odnosi na silovanje I. S na stadionu Partizana.

Belivuk: Opisao je da ga je Lalić mučio i silovao, da mu je stajao na glavi i ponavljao "kaži cinkaro". Niko I. S. nije pitao zašto je tako jezivo silovao i mučio Lalić. Tužilac se protivi da se I. S ponovo sasluša, jer mu je u sudnici pružana pomoć. Jeste, prvi put je plakao u sudnici kada je pričao kako mu je umro djeda, stresan trenutak u njegovom životu, a drugi put kada je govorio kako ga je silovao Lalić. Opet pitam tužilaštvo da li će da pokrene postupak protiv Lalića za silovanje, ili će da nastavi sa zloupotrebama. Ako tužilaštvo vjeruje I. S. onda mora da ukine sporazum Laliću. ako mu ne vjeruje da pusti ove ljude koji se terete za to. Lalić je opisao da je izvršio otmicu I. S. tako što ga je jednom udario u cjevanicu, posle je pričao da mu je dao 2.000 dinara jer mu je bilo žao. Ja ne znam kako se otmice vrše, ali sigurno nije ovako kako Lalić opisuje.

Belivuk: Za okrivljenog saradnika Spasojevića je najgora moguća priča. On dođe ovde i prizna da je vršio desetine krivičnih djela, priča kako je stavio plastični eksploziv pod haubu i vozio ga 40 kilometara, kako je dao pištolj optuženom Jankoviću, kako je vozio neke puške. Tužilac ga pita da li mu je navodno u skrivenoj prostoriji Vlade Draganić dao pištolj da nekoga čuva, on kaže "da,da jeste", a vidimo da je dan prije pričao da je on odvezao neku pušku u Livadice. Neću da psujem, a sad je idalno vrijeme da izgovorim jednu srpsku psovku.

Izvor: Starsport


12.15 - Belivuk nastavlja sa iznošenjem odbrane posle pauze

Suđenje se nastavlja, za govornicu je ponovo izašao optuženi Veljko Belivuk. Iz boksa za optužene izvelo ga je šest stražara, koji u sudnici stoje oko njega.

On je i u nastavku, posle pauze, nastavio da govori o svjedocima saradnicima i da osporava sporazume koje su zaključili sa tužilaštvom.

Belivuk: Spasojević je ovde priznao da je izvršio krivično djelo jer je od policajca tražio da proveri tablice automobila koji je navodno pratio njegovu djevojku. Pitanje za tužilaštvo je da li će da ga optuži za to i da mu se oduzme status i vrati u pritvor, ili će da nastave sa zlouptrebama i falsifikatima.

Tužilac Babić: Ovo je uvreda za tužilaštvo.

Sudija: Molim vas da se obraćate sa poštovanjem.

Belivuk: Znam da istina boli, molim tužilaštvo da me ne prekida u mom izlaganju.

Belivuk: Lalić je ovdje govorio da je novcem od droge kupio falsifikovani pasoš, da bi mogao da nastavi da se bavi krivičnim djelima. Dakle, osim pranja pare je izvršio i druga krivična djela, pa opet pitam tužilaštvo da li misle da su okrivljeni saradnici lagali, pa je pitanje da li će da ih vrate u pritvor, ili će da nastave da vrše zloputrebu položaja, da ne kažem nešto drugo pa da me tužilac opet prekida.

Potom, Belivuk je nastavio o okrivljenim saradnicima, kada je rekao da su svi do jednog govorili kako su uzgajali drogu

Belivuk: Hrvatin je pričao i kako je bio korisnik droga, svih koje možemo da nabrojimo, i da ih je i prodavao, da je i nakon našeg hapšenja nastavio da prodaje drogu, da je kupovao kokain i od Gorana Veličkovića. Spasojević je pričao kako je desetine kilograma, vozio, prepakivao. Međutim, ni jednog od tri saradnika tužilaštvo nije optužilo za ta djela, a to su nova djela, pitamo tužioce šta će da urade, da li vjeruju saradnicima da su to radili pa će da ih optuži, ukine sporazum i vrati u pritvor, ili će tužioci nastaviti da vrše krivično djelo i da ne čine ništa.

Belivuk: Lalić je pričao i kako je neki kilogram kokaina uzeo na revers, poslao u inostranstvo, ali je taj kokain "pao", pa je on bio dužan nekome oko 40.000 evra za taj kokain. Za to je okrivio izvjesnog Perunovića, pozvao ga na stadion da pričaju, pa ga tukao držaljom od sjekire koja je pukla na pola. Od tih monstruoznih batina kaže "dobrovoljno je pristao da mu prepiše kuću u Perastu". Sudija i mene i vas da je neko tako tukao pristali bi na sve. Međutim, vrednost kuće je daleko veća od tih 40.000 evra, to je iznuda, da ne pričamo tek o tom zadržavanju, mučenju. Pošto moramo da verujemo Laliću da je to sve istina, pitam tužilaštvo da li će da optuži za to krivično djelo i vrati u pritvor, ili misli da laže.

10.42 - Belivuk iznosi odbranu: "Mi nismo počinili nijedno ubistvo"

Sudija je saopštila da se prelazi na iznošenje odbrana okrivljenih i pozvala Veljka Belivuka da izađe za sudsku govornicu.

Sudija: Vi ste već iznosili odbranu, da li ostajete pri svemu što ste izjavljivali?

Belivuk: Apsolutno ostajem pri svemu.

Sudija: Izvolite.

Belivuk: Imali smo preko 100 ročišta, izveden je veliki broj dokaza, ja ću danas da se osvrnem na sve što ide nama u korist. Zaparala mi je ušli rečenica advokatice Vesne Golubović, da broj ubistava koja je počinila ova grupa njoj nije po ukusu, koji bi broj bio bilo kome po ukusu. Mi nismo počinili ni jedno.

Izvor: Printscreen

Belivuk je naveo da će govoriti o svjedocima saradnicima i tužiocima.

Belivuk: U Crnoj Gori pohapsiše one tužioce koji su nas teretili. Tužilac Saša Ivanić je naveo da je Mirko Gligorijević prepoznao tijelo Aleksandra Gligorijevića. Mirko Gligorijević na zapisniku kaže da "ovo ne liči na njega", na tim fotošopiranim fotografijama. Onda tužilac kaže "ovo je vaše".

Sudija: Moram da vas prekinem, sve ovo ste već govorili na prethodnom suđenju. Sve to imamo u spisima, ne morate detaljno da pominjete, nego ako smatrate da ima nešto novo.

Belivuk: Ima, ima. Samo se pitam kakva se hemijska fuzija desila u mozgu tužioca da od toga da kaže da ne prepoznaje, dođe do toga da je prepoznao. Tužilac kaže potom da su u kući u Ritopeku pronađeni brojni tragovi Lazara Vukićevića, a uvidom u spise vidimo da u kući u Livadicama nema tragova. Isto tako kaže i za Marka MIljkovića. To je njihov modus operandi, da podmeću i izmišljaju dokaze. Piše da je postojala neka kriminalna grupa Principi, ja tvrdim da nije, da je postojala navijačka grupa Iz Principa, koja je brojila stotine navijača.

Belivuk: Prvi put u istoriji pravosuđa imamo da tužioci sami sebe demantuju, a kada sve to vidimo zanimljivo je moje pitanje kako da im mi vjerujemo kada oni sami sebi ne vjeruju. Tužioci raznim dokazima pokušavaju da dokažu da smo ja, Miljković i ostali ubice. Jedan od tih su DNK tragovi koji su nađeni navodno u Lalićevoj škodi, što po tužiocu dokazuje iskaz svjedoka saradnika Srđana Lalića. Kako tužilac sa DNK dokazuje da se nešto desilo ili nije desilo, saslušaćemo veštake da kažu da li to što se neko vozio u vozilu dokazuje da je učestvovao u ubistvu. Mi ne sporimo da smo se vozili. Teza da je to dokaz je smejurija. Tužilac kaže da je dokaz da je "smart" korišćen u otmici Gorana Veličkovića to što je DNK nađen trag braće Budimir i Nemanje Đurića, a u tom automobilu nemamo trag Gorana Veličkovića i Bojana Hrvatina, dokazuje da se oni nisu vozili.

Belivuk: Tužilac tvrdi da smo Zdravku Radojeviću oteli neka vozila, nađena kod Marka Budimira. Od kog je ključ navodno nađen kod mene. Njegova supruga Marijana Krstović kaže da je njen muž imao neki "mercedes GLE", ali ne zna enterijer, registarsku tablicu, a u tom vozilu za koje se tvrdi da smo ga oteli, nema njenih ni tragova Zdravka Radojevića. Ukrao sam frazu iz predmeta u Crnoj Gori, ali iskoristiću je, izučavaće se, tužilaštvo tvrdi da su biološki tragovi nađeni u automobilima dokaz da su oni ubijeni u Livadicama. Mene stvarno zanima, objasniće vještaci bolje, da li prisustvo DNK nekoga na Novom Beogradu znače da je lišem života u Livadicama. Teza tužilaštva da dokazuje da je neko mrtav jer je pronađen njegov biološki trag znači bi da smo ja Miljković, Budimir, Lalić mrtvi. Nismo hvala Bogu, iako je Lalić malo prehlađen.

Iznoseći odbranu, otpužio je tužioce da su vršili psihološki pritisak na trojicu svedoka sradanika da govore i da su ih "učili šta da pričaju".

Belivuk: Sada imam dokaz za to. Saradnici Lalić, Spasojević i Hrvatin tvrde da su sami odlazili na razgovore u tužilaštvo, bar pet-šest puta, a mi tvrdimo da su bile desetine. Na jednom ročištu, tužilac je ispitivao Spasojevića i pitao "čuli smo da ste poznavalac oružja", a kada sam ga pitao kako je tužilac to znao rekao mi je "vjerovatno sam mu to rekao u nekom neobaveznom razgovoru". Modus operandi tužioca Ivanića, za kog imam dokaze, tužilac Babić đene, đene, je da im traži da otkažu advokate.

U nastavku je predložio da se kao dokaz izvedu spisi predmeta u postupku protiv Darka Šarića i ostalih za pranje para, a koji prema navodima Belivuka dokazuje kako postupa tužilac Saša Ivanić.

Vidjećete tu stoji kako sudija Siniša Petrović poziva šestookrivljenog da izađe za govornicu, on izlazi i kaže da otkazuje punomoćje advokatu Dejanu Lazareviću i priznaje sve. A onda posle dolazi u kancelariju Lazarevića i kaže da mora da kaže istinu i da ne može više da laže, da ga je kontaktirao tužilac Ivanić - nastavio je izlaganje Belivuk, ali ga je sudija prekinula i pojasnila optuženom da je reč o drugom predmetu.

Sudija: Više puta ste već osporavali sporazume, vratite se na ono što je predmet optužbe.

Belivuk: Molim vas, ovo dokazuje sve što govorim o tužiocu, a nikada nisam govorio. Optuženi u tom predmetu je rekao da su ga kod tužioca Ivanića dovezli pripadnici BIA, da ga je satima učio šta treba da kaže, sve se to dešava u subotu, pripadnici BIA su ga čuvali u jednom hotelu a on je rekao sve što mu je tužilac tražio jer se plašio Ivanića. Ivanić je na ispitivanju oko toga rekao da je to bio poverljiv razgovor i da na to imaju pravo. Iz toga dokazujemo našu tezu da su ovi svjedoci saradnici morali da otkažu advokate, da su ih izvodili iz pritvora kako su htjeli. Tražim da nam se dostave dokazi, da se tužilac izjasni koji član ZKP propisuje da tužilac ima moć i pravo da okrivljenog izvodi iz ćelije i vozika po gradu, razgovara sa njim bez branioca. Mi moramo sve da pitamo vas, a tužilac ne mora ništa Možda da počnem da pišem tužiocu, možda mi da i slobodan vikend.

Optuženi Belivuk je u nastavku izlaganja zatražio i da se utvrdi ko su službenici Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, koji su izvodili svjedoke saradnike u vrijeme kada je njima bio određen pritvor, a onda je pomenuo i sudiju Vinku Berahu, koja je bila predsjednik sudskog vijeća do odlaska u penziju.

Želim joj srećnu i dugovječnu penziju, mislim da je dobar čovjek ali loš sudija i da nas je upropastila ovdje - rekao je optuženi Belivuk i naveo da smatra da trojica svjedoka saradnika moraju da se vrate u pritvor.

U nastavku iznošenja odbrane je izjavio i da su oni pušteni iz pritvora po principu društvene igrice "Monopol".

To je kao kada u Monopolu dobiješ karticu "izađi iz zatvora". Oni su potpisali blanko sporazum za ubistvo, Spasojević dva blanko ubistva, pa to nema ni u Džibutiju i prije nego što je optužnica potvrđena. Kako je znala sudija Vinka Beraha da će optužnica da bude potvrđena, a ona je prihvatila sporazume između okrivljenog saradnika Nikole Spasojevića i tužilaštva, a u brzini je zabroavila da postoji tačka sedam optužnice, za koju sporazum nije potpisan. Prvi put u istoriji dobijamo da ista osoba ima status svjedoka okrivljenog i okrivljenog, to zna i on sam.

Optuženi za organizovanje kriminalne grupe koja se tereti za sedam ubistava je potom naveo da okrivljeni saradnici ne znaju "kada kome i gdje su predali svesku", misleći na rukom pisano priznaje.

Govorimo ovdje o svesci od koje zavisi da li ćete na slobodu ili na doživotnu robiju. Oni ne znaju kada, kome i gdje su predali svesku. Veća je šansa da se dobije sedmica na lotou nego da sva tri svjedoka sradnika ne znaju odgovor. Svjedok saradnik Hrvatin nas oduševljava, kaže da je sporazum potpisao u decembru 2021. a da je svesku predao mesec dana kasnije. Znači da je sudija za prethodni postupak počinila krivično djelo falsifikat, jer sporazum ima falsifikovane podatke. Ima još oko sporazuma, sveski i datuma zanimljivih stvari. Bilo nam je svima zanimljivo kako Hrvatin dobro pamti datume ubistava, pa kada ga je Miljković ovde pitao kako zna datume, sudija Beraha znajući njegove intelektualne kapacitete pita ga kako zna, da li ih vezuje za neke događaja, a on kaže "pročitao sam u optužnici".

U nastavku izlaganja, prvooptuženi Belivuk je nastavio da osporava sporazume trojice nekadašnjih pripadnika kriminalne grupe, Bojana Hrvatina, Nikole Spasojevića i Srđana Lalića koji su detaljno u sudu govorili o svim zločinima.

Možda je još bitnije, kako vi trebate kao članovi vijeća da vjerujete Bojanu Hrvatinu kada on kaže da saznanja ima iz optužnice. Da su saradnici obučavani šta da govore, imamo situaciju, govoriće Miljković o tome više, vi ste dozvolili da dođu ovdje na suđenje a tužilac ih je vodio u kancelariju da ih obuči šta da govore u postupku protiv mene za Grčku. Da bi neko sklopio sporazum mora da bude svjestan i pri zdravoj pameti, a Spasojević nije. On je priznao djelo na štetu Nikole Mitića, a ono što je ispričao nije krivično djelo. Priča da je došao sa nekom kantom, da je vidio neke kapljice krvi, da ih sastrugao, da su on njegov brat i neki majstor isekli garnituru, da su krečili kancelariju i otišli. Ključno je da je rekao da je čuo da je tu neko prebijen i da nije znao da će neko biti ubijen. Proizilazi da je krečio, i kakvo krivično djelo je on počinio. Ta kancelarija na stadionu Partizana je pretresana više puta, nikakve kapljice krvi nisu pronađene.

Belivuk: S obzirom na to da je Spasojević sposaban da sam sebe tereti za ubistvo, zamislite za šta je sposoban nas da tereti.

Sudija je odredila pauzu od pola sata, posle koje će Belivuk nastaviti sa izlaganjem.

10.38 - Lazarov otac traži blindirane automobile

Aleksandar Šćekić, zastunik porodice pokojnog Lazara Vukićevića zamolio je sud da se oštećenom ocu pokojnog, Miloradu Vukićeviću, vrate dva blindirana automobila koja je kupio sinu.

Automobili stoje na parkingu i propadaju, otac ih je kupio sinu i sam odvezao u policiju posle njegovog nestanka - rekao je advokat Šćekić.

Milorad Vukićević, otac pokojnog Lazara Vukićevića kratko se obratio sudu.

Teretim ih, ostajem pri imovinskom zahtevu - kratko je rekao Vukićević.

10.36 - Advokat udovice Gorana Veličkovića: Bio je uplašen za bezbjednost porodice, zato je nosio pištolj

Sudija je potom pozvala oštećene da iznesu svoja uvodna izlaganja. Prva se za reč javila advokat Vesna Golubović, koja zastupa udovicu Gorana Veličkovića, Jelenu.

Mi smo predložili određene dokaze, prije svega na okolnost imovinskog zahtijeva na osnovu materijalne i nematerijalne štete. Ostajemo kod predloga da se ispita oštećena Jelena Veličković, ili da se čita, kao i pri pisanom dokazu koji se odnosi na ugovor o putovanju. Tvrdimo da je kritičnom prilikom Goran Veličković imao novac kod sebe. Ono što bih dodala je nova okolnost, a to je nematerijalna šteta, ukazala bih da je zdravstveno stanje Jelene Golubović dinamično i neizvjesno. Predložili smo psihijatrijsko vještačenje, dostavićemo kompletnu dokumentaciju radi procene. Ja ne sporim, i iskreno vjerujem da je tužilac dostavio dovoljno dokaza za izvršenje krivičnog djela i odgovornost optuženih kojima se stavlja na teret ubistvo Gorana Veličković - navela je advokat Vesna Golubović i predložila da se pribave spisi predmeta Višeg tužilaštva u Beogradu i zapisnik o njegovom saslušanju od 30. avgusta 2019., koji mogu da utiču na otrkivanje motiva.

Goran Veličković je bio uplašen za svoju i bezbjednost svoje porodice, bio je prinuđen zbog toga da nosi oružje kada je sa porodicom jer je imao sukob sa Belivukovom navijačkom grupom. Zbog toga mu je 28. avgusta 2019. od strane policijskih službenika oduzet pištolj, dok je sa suprugom bio u piceriji, što ukazuje na to da je tražio da kupi pištolj, što je svjedok saradnik Bojan Hrvatin iskoristio da ga namami. Saokrivljeni sa njim u tom predmetu je bio Vukašin Gošović, koji je nestao pre Veličkovića i njegova sudbina nije poznata - dodala je zastupnica porodice Veličković, navodeći da ne želi okrivljenima da imputira novo ubistvo.

Ništa optimističnije od okrivljenih nisam čula, nego da su svi oštećeni u nekom bjekstvu i da mi ovdje učestvujemo u nekoj farsi - zaključila je advokat Vesna Golubović.

10.22 - Sudija Avramović prvo pozvala optuženog Stošića

Sudija Zorica Avramović prvo je pozvala optuženog Aleksu Stošića da izađe za govornicu, jer je protiv njega posutpak bio privremeno razdvojen, a danas je ponovo spojen.

Sudija: Ima li izmjene u vašim ličnim podacima?

Stošić: Nema.

Sudija: Da li ste razumeli šta vam se stavlja na teret, da li priznajete krivično djelo?

Stošić: Ne priznajem ni jedno krivično djelo, izneću odbranu.

10.10 - Prisutni svjedoci saradnici, otac Lazara Vukićevića...

Sudsko veće ušlo je u sudnicu i počelo da proziva prisutne kako bi utvrdilo da li su svi došli, i kako bi suđenje moglo da počne.

Prisutna su dva tužioca, potom svjedoci saradnici Srđan Lalić, Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević, kao i optuženi, njihovi advokati i zastupnici žrtava.

U sudnici je prisutan i otac Lazara Vukićevića. Od optuženih nije prisutan samo Boris Karapandžić koji se brani sa slobode, ali je protiv njega iz zdravstvenih razloga postupak privremeno razdvojen.

9.54 - Optuženi stigli u Specijalni sud

Optuženi koji borave u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu u Bačvanskoj ulici, prebačeni su u maricama u pratnji Žandarmerije u zgradu suda u Ustaničkoj ulici, uz sirene i povremenu obustavu saobraćaja na celoj trasi kojom su prevoženi.

U sud su stigli advokati i optuženi koji se brane sa slobode.

Prvi koji bi danas trebalo da iznese odbranu je optuženi Veljko Belivuk, koji je najavio da ne želi da odgovara na pitanja, a posle njega i ostali optuženi.