Region

NASTAVLJA SE SUĐENJE ZA MASAKR U "RIBNIKARU": Danas u sudnici govore prvi svjedoci, među njima i nastavnica

Autor Nevena Davidović

Danas se nastavlja suđenje roditeljima dječaka ubice.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Printscreen/Facebook/Espreso/Tamara Trajković

U Višem sudu u Beogradu za danas je zakazan nastavak suđenja ocu i majci dječaka koji je 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devetoro svojih drugara i radnika obezbjeđenja.

Optužnicom je obuhvaćen i instruktor u streljani u koju je, kako se sumnja, otac dovodio trinaestogodišnjeg sina da uči da puca i on se tereti za davanje lažnog iskaza, dok je vlasnik streljane sklopio sporazum o priznanju krivice sa tužilaštvom, za isto krivično djelo.

Otac dečaka ubice optužen je da je izvršio krivično djelo - teško djelo protiv opšte sigurnosti, s obzirom na to da je dijete od 13 godina, koliko je imao u vrijeme izvršenja zločina, vodio u streljanu i učio da puca, kao i da nije adekvatno čuvao oružje koje je posjedovao u kući. Optuženi se nalazi u prtivoru od 3. maja prošle godine, kada je uhapšen.

Majka dječaka ubice optužena je za nedozvoljeno držanje, nošenje i promet oružja, pošto je njen DNK pronađen na jednoj čauri u učionici, kao i na gumici za kosu kojom je bila vezana flaša u kojoj je njen sin napravio molotovljev koktel.

Roditelji dječaka ubice, podsjetimo, iznoseći odbranu negirali su krivicu. Sve prisutne u sudnici, prema informacijama Kurira, šokirali su izjavama koje su davali.

Majka je na pitanje otkud njen DNK odgovorila "pustite mašti na volju", dok je njen suprug tražio da mu se obraćaju s poštovanjem "jer je on cijenjeni doktor".

"Pošto je ispitivanje okrivljenih završeno, danas bi u sudnici trebalo da se pojave prvi pozvani svjedoci, među kojima je nastavnica iz škole", kaže izvor.

Podsjetimo, tokom istrage je kao svjedok saslušan i tada trinaestogodišnji ubica i to putem video linka koji je upostavljen sa klinikom na koju je smješten posle masakra koji je počinio.

"Najvjerovatnije on će svjedočiti i tokom sudskog postupka. Kao najbliži srodnik optuženih, on je mogao da odbije da govori, ali je odlučio da svjedoči u postupku protiv roditelja", dodaje izvor.

Suđenje je odlukom sudskog vijeća zatvoreno za javnost. Roditelji ubijene djece prisustvuju ročištima, a sami su postavljali i pitanja roditeljima dječaka ubice, pošto su oni odbili da odgovaraju na ono što imaju da ih pitaju advokati koji zastupaju oštećene porodice.