Region

DJEČAK (13) UBICA IZ NOVOG SADA PONOVO U BJEKSTVU! Zajedno sa bratom počinio skoro 100 krivičnih djela

Autor Aleksandra Virijević

Maloljetni ubica i prestupnik pobjegao iz Zavoda za zaštitu djece i omladine u Beogradu.

Izvor: instagram/192.rs/screenshot

Srpska policija je u stanju pripravnosti i traga za maloljetnim ubicom i višestrukim prestupnikom V.N. (13) iz Novog Sada koji je po ko zna koji put pobjegao iz Zavoda za zaštitu djece i omladine u Beogradu gdje je smješten nakon što je već nekoliko puta pobjegao iz novosadskog Centra za socijalni rad.

On se zajedno sa mlađim bratom Z.N. (11), koji je trenutno u Zavodu za zaštitu djece i omladine u Knjaževcu, približio do sada neviđenom "crnom rekordu", jer su zajedno počinili skoro 100 lakših i težih krivičnih djela.

"V.N. se, kada je poslednji put pobjegao iz Beograda, vratio u Novi Sad i iste večeri opljačkao nekoliko lokala načinivši veliku materijalnu štetu jer je sa saučesnicima lomio stvari po objektima koje je pljačkao, a odnio je i pozamašan plijen. Sve je to uredno evidentirano, sva krivična djela su rasvijetljena, podnijete su krivične prijave i V.N. je nakon nekoliko dana uhvaćen i samo vraćen u Zavod u Beogradu zato što mu se zbog godina ne može suditi", priča izvor iz policije koji duže vrijeme prati ovaj slučaj.

Dodaje da se trenutno ne zna gdje se V.N. nalazi te da ne postoje operativni podaci da se vratio u Novi Sad.

"On se do sada uvjek vraćao u Novi Sad, ali trenutno nemamo podataka o njegovom kretanju. Može biti i dalje u Beogradu, a može biti i u nekom drugom gradu. Njegov brat je i dalje u Zavodu u Knjaževcu i nadamo se da će tamo i ostati i da je na njega počeo da utiče rad sa stručnjacima te ustanove. Ti dječaci imaju evidentan poremećaj ponašanja. Prošle godine su ubili od batina Todora Šunjku (75) iz Tovariševa, tada su već imali iza sebe pozamašan broj krivičnih i prekršajnih prijava, a sada su se približili svojevrsnom 'crnom rekordu' jer postoji osnov sumnje da su počinili ili učestvovali u skoro 100 krivičnih djela za koje se zna. Vjerovatno su i prešli tu cifru, samo nisu uhvaćeni", naglašava sagovornik.

Rad sa stručnjacima jedino rešenje

On ističe da se jedino radom stručnjaka – psihologa, psihijatara i drugih, može nešto uraditi po pitanju njihove "rehabilitacije, prevaspitanja i resocijalizacije", budući da je dokazano da nemaju nikakve mentalne probleme koji bi morali da se rešavaju medikamentima, tako da ne mogu biti zatvoreni u neku bolničku ustanovu, a ovako im zakon ništa ne može jer imaju manje od 14 godina i nisu krivično odgovorni.