Region

DRAMA U VODAMA JADRANA! Mještani u panici zbog stvorenja u moru: Oglasio se stručnjak!

Autor Miloš Škrbić

Snimak sa primorja zabrinuo mještane.

Izvor: Youtube/GREAT WHITE SHARK/Screenshot

Društvenim mrežama se širi video  koji je nastao jutros u blizini Lubinskog porta na sjevernoj strani Marjana. Ovaj klip je uznemirio dio Splićana koji, su kad su ga vidjeli, pomislili da kraj poznate uvalice kruži - morski pas.

A stvarno, kad pogledate video, lako bi se dalo zaključiti da je riječ o ovoj opasnoj ribi koju svakako nije ugodno vidjeti blizu obale. Da ne bi bilo zabune ili pogrešnih interpretacija, hrvatski mediji su snimak poslali stručnjacima, kako bi saznali o čemu se radi. Prof. Jakova Dulčića sa Instituta za okeanologiju i ribarstvo je iznio svoj stav..

"Na prvi pogled, s obzirom na to da se radi o vrlo kratkom snimku mogu reći da sam siguran kako u pitanju nije morski pas, jer mi to ponašanje ove ribe ne govori, a i peraja nije kao u morskog psa".

"Vjerujem da se radi o iglunu, dakle potpuno bezopasnoj ribi, koja je očigledno bila "zamantana" pa je došla u plićak, odnosno blizu obale. Igluni su se već znali ovako čudno ponašati i "izgubiti" pa nije čudo što se to vjerovatno dogodilo i ovaj put" - objasnio je Dulčić.

BONUS VIDEO: Kiša na moru