Region

POKRENUT POSTUPAK PROTIV RODITELJA DJEČAKA UBICE IZ NIŠKE BANJE! Drug iz razreda došao da se druže, on ga izbo 37 puta

Autor Jana Desovski

Pokrenut je postupak protiv roditelja dječaka ubice iz Niške Banje.

Izvor: Kurir/M.S./Privatna arhiva

Protiv roditelja maloljetnog dječaka (13) koji se sumnjiči da je u Niškoj Banji 5. oktobra prošle godine ubio svog druga iz razreda A. S. sa 37 uboda nožem, pokrenut je postupak u Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu, saznaje Kurir. U saopštenju OJT koje je dostavljeno Kuriru se navodi "da se pred ovim tužilaštvom vodi postupak protiv M.M. i M.M.M. iz Niške Banje, roditelja maloljetnog dječaka zbog krivičnog djela zapuštanje i zlostavljanje maloljetnog lica iz čl.193 st.1 КZ".

"Maloljetni dječak u ovom postupku ima svojstvo oštećenog lica. Postupajući javni tužilac je dana 18. decembra 2023.godine donio naredbu da se obavi psihijatrijsko vještačenje maloljetnika koje je povjereno Кlinici za psihijatrijske bolesti dr 'Laza Lazarević' u Beogradu, u kojoj je maloljetnik i smješten. Кako se radi o veoma kompleksnom i opsežnom vještačenju do današnjeg dana nam nije dostavljen nalaz i mišljenje komisije navedene ustanove. Nakon prijema nalaza i mišljenja, ovo tužilaštvo će preduzeti dalje dokazne radnje u cilju utvrđivanja elemenata gore navedenog krivčnog djela i nakon sprovedenih dokaznih radnji donijeće javnotužilačku odluku, doslovce je navedeno u saopštenju.

U proglasu OJT se i podvlači:

"Još jednom napominjemo da je maloljetnik u ovom postupku oštećeni, a roditelji ubijenog dječaka ne učestvuju u ovom postupku, stoji u saopštenju koje je potpisala Uprava Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu. Advokat ožalošćene porodice, Saša Knežević je naveo kratko za "Kurir": "Ja sam šokiran tim saopštenjem gdje neki navodi nisu jasni".

A. S., inače omiljen dječak u Niškoj Banji je bio drug osumnjičenog i pored toga što njegovoj porodici nije bilo milo što se druži s njim. A. S. ga ja povlačio za sobom, upisao ga je na košarku, htio je da ga socijalizuje jer je dječak pokazivao nasilni karakter. Roditelji A. S. su ukazivali da maloljetnik u rancu nosi noževe, da je u specifičniom godinama kada bi na to neko trebalo da obrati pažnju, ali niko nije regaovao. Prema riječima, ni roditelji maloljetnog dječaka nisu reagovali s izgovorom da se "on igra sa tim noževima i sječivima". Ni Osnovna škola "Ivan Goran Kovačić" nije preduzela korake, iako je bilo poznato da je jednom dječaku ranije držao nož pod grlom.

Kobnog 5. oktobra prošle godine, A. S. je ujutru posle 9,00 sati otišao kod njega kući u Tošketovoj ulici u Niškoj Banji. Među njima do tada nije bilo nekih sukoba, a oko 11 sati je odjeknula Srbijom zastrašujuća vijest da je dječak ubio dječaka. Pored maloljetnog dječaka i A.S., u kući je trebalo da se nađu još dvojica dječaka, ali sticajem okolnosti nisu došli kući kod osumnjičenog.