Region

VANJIN OTAC TRAŽIO DA GA PUSTE IZ ZATVORA! SUD DONIO ODLUKU: Djevojčica brutalno ubijena - Motiv zločina lični interes

Autor Ivana Vlajković

Otac ubijene Vanje ostaje u pritvoru.

Izvor: Facebook/skopje1.mk/mvr.gov.mk

Otac ubijene djevojčice Vanje Đorčevske (14), Aleksandar, ostaje u pritvoru jer je Krivični sud odbio zahtev da mu se pritvor zamijeni kućnim. 

"Sudija za prethodni postupak, na predlog odbrane oca brutalno ubijene Vanje Đorčevske, koji je osumnjičen za krivično djelo otmice iz čl. 141 stav 2 u stavu 1 KZ, a u vezi sa ubistvom maloljetne Vanje i Pančea Žežovskog (74), iz Velesa, da mjeru pritvora zamijeni kućnim pritvorom, po pribavljenom mišljenju nadležnog javnog tužioca donio je rješenje kojim se odbija predlog odbrane", navodi se u saopštenju Krivičnog suda.

Protiv ove odluke stranke imaju pravo žalbe Krivičnom vijeću. Advokat Tufegdžić, uvjeren u nevinost svog klijenta, kaže za da bi, iako za njega nijedna mjera nije opravdana, kućni pritvor pomogao porodici pogođenoj velikom tragedijom. Tufegdžić tvrdi da Aleksandar Đorčevski još nije saslušan u tužilaštvu, navodeći da je samo dao izjavu u predistražnom postupku.

Advokat je ranije rekao da tužilac iz skopskog tužilaštva ima konfuznu i neosnovanu teoriju. On ističe da je podnio nekoliko hitnih zahtijeva za dobijanje dokaza sa kojima je njegov klijent u pritvoru. "Više od mjesec dana traje ćutanje i ignorisanje odbrane u odnosu na dokaze od strane tužilaštva, čime se narušavaju osnovna elementarna prava osumnjičenog na odbranu.

Činjenica je da je tajnost istrage nesporna ali je takođe nesporno da izabranom braniocu moraju biti obezbijeđeni isti dokazi kao i braniocu po službenoj dužnosti angažovanom u početnoj fazi postupka od strane suda i tužilaštva. Po isteku mandata advokat nema obavezu da ove dokaze izvedene u njegovom prisustvu preda izabranom braniocu", rekao je Tufegdžić, piše skopje1.mk.

Podsjetimo, Vanjino tijelo pronađeno je 3. decembra u ataru sela Brazda, a nedaleko odatle pronađeno je i vozilo kojim je kidnapovana. Kako je navedeno od prvobitnog saopštenja MUP, motiv je bio lični interes. Inače Ljupčo Palevski, osumnjičen za otmicu i ubistvo Vanje Đorđevske iz Skoplja, kao i za ubistvo Pančeta Žeževskog (74), uhapšen je u Turskoj i očekuje se da uskoro bude izručen Sjevernoj Makedoniji.