Region

MEĐUNARODNI SKANDAL U ZAGREBU: Milanović se ljuti što ga premijerka Finske nije čekala kod hrvatske zastave, pa KASNIO?

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović i premijerka Finske Sana Marin sastali su se u utorak u Zagrebu.

Izvor: YouTube/printscreen/Guardian News

Sana Marin premijerka Finske posjetila je u utorak Hrvatsku. Međutim, ona je tokom posjete gotovo dva minuta čekala hrvatskog predsjednika sa kojim je trebalo da razgovara.

Na Tviteru je objavljen snimak na kojem se vidi kako čeka nekoliko minuta da se pojavi hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Sudeći po snimku Marin nije bilo nimalo prijatno kada je ugledala prazan kabinet, pa je skoro dva minuta sama stajala čekajući predsednika Hrvatske da se pojavi, za to vrijeme razgledajući slike i namještaj.

Ona je prvo mirno stajala sama, a onda prošetala salom za prijem razgledajući umjetnička djela s rukama prekrštenim na leđima. Kad je čula da se vrata kroz koja Milanović mora da prođe otvaraju, vratila se do njih, ali hrvatski predsjednik se još nije bio pojavio. Nekoliko trenutaka je pričekala, a onda je stigao, nasmijan i pružio joj ruku.

Milanovićeva kancelarija, međutim, objavila je saopštenje u kojem piše da je dio medija objavio "netačnu i zlonamjernu informaciju" da je hrvatski predsjednik kasnio na sastanak s premijerkom Finske Sane Marin i da je ona zbog toga morala da čeka. Iz Kancelarije predsjednika tvrde da je sve bilo prema protokolu.

"Jedina odstupanja od protokola danas su bila: prvo, kašnjenje premijera Finske, koji je u Kabinet predsjednika Republike stigao skoro pola sata kasnije od dogovorenog. Drugo, jedini put do sada da gost predsjednika Republike, u ovom slučaju premijer Finske, nije čekao na propisanom mjestu, ispred zastava, kao što su to činili svi dosadašnji gosti u kabinetu predsjednika Republike. I pored kašnjenja i odstupanja od protokola, zvaničan doček i predstavljanje delegacija, kao i sastanak, obavljeni su apsolutno po uobičajenoj praksi", navodi se u saopštenju kancelarije predsjednika Hrvatske.