Region

NE STIŠAVA SE DRAMA OKO PALOG DRONA NA JARUNU: Studenti evakuisani, Plenković se hitno sastaje sa NATO komandom

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Počele su pripreme za izvlačenje drona koji se u četvrtak srušio u južnom delu Zagreba.

Izvor: YouTube/France 24/screenshot

U Zagrebu je u četvrtak nešto posle 23 sata začuo se jak prasak, a prema do sada prikupljenim podacima, dron srednjeg dometa TU-141 Striž proizvedenoj u SSSR pao je na zelenu površinu kod studentskog doma "Stjepan Radić".

Odatle su iz jednog dela doma evakuisani studenti. Povređenih nije bilo, a oštećeno je oko 40 automobila. Uviđaj koji policija obavljaja zajedno sa vojnom policijom nastaviće se u užoj zoni lica mesta, i tom prilikom će se ukoliniti deo letelice koji je ostao zatrpan u zemlju.U toku su pripreme za uklanjanje letelice, i vatrogasci seku stabla, dok vojska raščišćava teren kako bi bageri nesmetano stigli do kratera i krenuli u akciju uklanjanja. 

"Prvo ćemo iskopati letelicu i videti ima li u njoj vrednih informacija, da saznamo više, a istovremeno ćemo komunicirati sa svim zemljama za koje smatramo da mogu da doprinesu vrednim saznanjima i na taj način pokušaćemo da dođemo do potpunih činjenica i istinite informacije. Ova raketa je mogla da sleti na nuklearno postrojenje. Ovde je očigledno da nije bilo dobre reakcije niti je bilo dobre komunikacije sa drugim zemljama. Imamo mnogo toga da naučimo iz ovoga. Moramo još sve da utvrdimo, ali ovo nam je pokazalo da imamo veoma opasan scenario na koji treba da obratimo pažnju. Bezbednost nije ugrožena", rekao je u subotu ujutru premijer Plenković.

Hrvatski premijer je mišljenja da NATO može da zaštiti hrvatski vazdušni prostor, i da će ova situacija to dodatno unaprediti. On će sledeće srede posetiti vojnu bazu Alijanse u Madridu, gde će se sastati sa komandantom kontrole letenja, prenosi Hina.

"To ukazuje na potrebu bliže saradnje unutar samog NATO-a. Ovo je vazdušni prostor NATO-a, i rumunski, mađarski i hrvatski, i ne možemo više da trpimo ovu situaciju, niti bi trebalo da se desi. Ovako nešto je bila vrlo čista i jasna pretnja na koju je trebalo odgovoriti. Zato ćemo ovo pitanje pokrenuti u svim organima NATO-a i Evropske unije i detaljnije informisati šta učimo i radimo na podizanju spremnosti ne samo nas već i drugih da efikasno i brzo odgovorimo na takve avione neutralisane u bezbedno mesto, da ne uleti i onda padne na prestonicu u veoma gusto naseljenom delu grada", rekao je Plenković na Jarunu.

Podsetimo, u petak je u kasnim popodnevnim satima na mesto pada stigla teška mehanizacija predvođena bagerima, kako bi letelica prvo bila iskopana, a zatim izvučena i odvezena na tajnu lokaciju gde će pokušati da je sklope i veštače. Rusija i Ukrajina tvrde da to nije njihov dron, iako je on sovjetske proizvodnje. NATO je kratko saopštio da je "integrisana vazdušna i protivraketna odbrana NATO-a pratila putanju leta objekta koji se na kraju srušio u Zagrebu" i saopštio da su hrvatske vlasti najavile da istražuju incident.