Region

ZORAN MI SE KLEO U SINA DA TO NIJE TAČNO! Drašković otkrio najveću tajnu devedesetih ĐINĐIĆ I KOŠTUNICA RADILI ZA UDBU

Autor Alen Kasmić Izvor Kurir

Predsjednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković iznio je u emisiji "Crveni karton" na Kurir televiziji ekskluzivne informacije.

Izvor: Kurir/Nemanja Nikolić

One bacaju potpuno novo svjetlo na djelovanje opozicije tokom višemjesečnih demonstracija protiv režima Slobodana Miloševića devedesetih godina.

Drašković tvrdi da se tokom demonstracija zbog krađe na izborima nekadašnji premijer i lider Demokratske stranke Zoran Đinđić tajno sastajao sa Miloševićem.

"Tih devedesetih godina UDBA odlučuje. U njenim rukama je sve. Ima dva svoja rezervna igrača u redovima opozicije. Jedan je bio Vojislav (Koštunica), a drugi je bio Zoran Đinđić. Tri mjeseca traju demonstracije da se natjera Milošević da prizna da je pokrao izbore, a Đinđić se tajno sastajao sa šefom DB-a Jovicom Stanišićem, Miloradom Vučelićem i na kraju sa samim Slobodanom Miloševićem", ispričao je Drašković voditelju i autoru emisije Svetislavu Basari.

Drašković tvrdi mu se Đinđić čak zakleo u svog sina Luku da se nije sastajao sa Miloševićem, ali ga je tadašnja predsjednica Građanskog saveza Srbije Vesna Pešić demantovala.

"To je bila velika tajna koja je bila otkrivena. Po završetku demonstracija, kad je Milošević priznao izbornu volju, letjeli smo za Madrid Vesna, Zoran i ja. Ja tek tada, iako sam dočuo da se sastajao sa Miloševićem, tek tada kad je Milošević poražen, pitam Zorana da li se tajno sastajao sa njim za vrijeme trajanja demonstracija. On je tad kao iz topa izgovorio: "Kunem ti se u Luku da nisam". Zakleo se u sina. Vesna tada kaže: "Zorane, ne laži čovjeka. Sastajao si se, obavijestio si mene, nisi smio da obavijestiš Vuka bojeći se da će objelodaniti za vrijeme demonstracija da se sastaješ tajno sa Miloševićem", rekao je Drašković.

Lider SPO se osvrnuo i na raspad Demokratske opozicije Srbije. Razlaz opozicije je prema Draškovićevim riječima počeo nakon što je njega 15. juna 2000. godine pokušan atentat.

"To uopšte nije bilo naivno, a pogotovo nije bilo naivno razbijanje DOS-a, odnosno istjerivanje SPO iz koalicije. Nakon budvanskog atentata ja ne mogu da se vratim u Srbiju. Cijelo vrijeme sam bio pod stražom crnogorske policije. Onda se pušta priča da atentata nije bilo. Đinđić kaže da sam vjerovatno time htio da podignem sebi rejting. Koštunica tad daje izjavu za medije da sam ja pucao sam u sebe. Vesna Pešić izjavljuje da koalicija u Srbiji ne može ništa zato što je smetnja Vuk Drašković. A ja nosim zavoje na glavi. Dva puta pogođen u glavu. Tada se SPO izbacuje iz DOS-a", ispričao je Drašković u emisiji "Crveni karton".