Društvo

ASK: Članovi školskih odbora nijesu javni funkcioneri

Autor Teodora Orlandić

Iz Agencije za sprečavanje korupcije obavijestili su javnost da članovi školskih odbora, prema važećem Zakonu o sprečavanju korupcije, nemaju status javnih funkcionera.

Izvor: Promo/antikorupcija.me

"Nakon posljednjih izmjena Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju (Sl. list CG 084/24 od 06.09.2024), jasno je definisano da članovi školskih odbora nijesu izabrana, imenovana niti postavljena lica, što znači da ne potpadaju pod regulative iz člana 3 Zakona o sprečavanju korupcije.Podsjećamo da je ASK već povukla ranije odluke i tumačenja prema kojima su predsjednici i članovi radnih tijela (poput komisija, savjeta i drugih organa formiranih od strane državnih institucija i Vlade) imali status javnih funkcionera", saopštili su iz ASK-a.

Poručuju da nastavljaju sa detaljnim preispitivanjem svih prethodnih odluka koje su dovele do neosnovanog uvrštavanja velikog broja osoba u evidenciju javnih funkcionera.

"Takva "kreativna" tumačenja zakona dovela su do nepotrebnog povećanja broja javnih funkcionera, iako za to nije postojao zakonski osnov. Cilj Agencije je da broj javnih funkcionera svedemo na realan i opravdan nivo, uz fokus na kvalitet rada i antikorupcijske mjere koje sprovodimo. Na taj način ćemo osigurati efikasnije rezultate i bolje efekte antikorupcijskih mjera koje Agencija primjenjuje", naveli su iz ASK-a.