Društvo

USVOJEN PROGRAM DOSTOJANSTVENOG RADA

Autor Vasilisa Grgurević

Vlada je danas usvojila Program dostojanstvenog rada (PDR) do 2027. godine, čiji je cilj da pomogne državi da odgovori na izazove u oblastima rada i socijalne politike, saopšteno je nakon današnje sjednice.

Izvor: MONDO/Ivona Ulićević

Navodi se da je Vlada usvojila informaciju o zaključivanju Programa dostojanstvenog rada od ove do 2027. godine i potpisivanju Memoranduma o razumijevanju o Programu dostojanstvenog rada 2024-2027. i prihvatila tekst Memoranduma.

Iz Vlade su rekli da programi dostojanstvenog rada (PDR) promovišu dostojanstven rad kao ključnu komponentu razvojnih politika i istovremeno kao cilj državne politike vlada i socijalnih partnera.

“Saglasno primarnom cilju Memoranduma o razumijevanju (MOR) da unaprijedi mogućnosti za žene i muškarce da dobiju dostojanstven i produktivan posao u uslovima slobode, jednakosti, bezbjednosti i ljudskog dostojanstva”, kazali su iz Vlade.

Kako su naveli, PDR ima za cilj da pomogne državi da odgovori na izazove u oblastima u kojima MOR ima komparativne prednosti, a to su rad i socijalne politike.

“Dva prioriteta u programu za period 2024-2027 sa ukupno sedam ishoda su: promocija inkluzivnog i produktivnog zapošljavanja i poboljšani uslovi rada za sve zaposlene u Crnoj Gori”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će programske aktivnosti biti finansirane kroz kombinaciju sredstava iz Crne Gore, redovnog budžeta MOR-a i vanbudžetskih izvora MOR-a.

Iz Vlade su naglasili da su novi oblici pomoći dostupni kroz proces pridruživanja Evropskoj uniji (EU).

“U tom kontekstu, MOR i tripartitni konstituenti iz Crne Gore moraju nastaviti da mobilišu resurse zajedno, na koherentan način, kako bi operacionalizovali PDR”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će fokus aktivnosti zagovaranja i komunikacije biti na promociji Agende dostojanstvenog rada koja doprinosi ostvarenju ciljeva održivog razvoja u Crnoj Gori i nacionalnih ciljeva i prioriteta kao i pristupanju Crne Gore EU putem usklađivanja nacionalnog zakonodavnog i institucionalnog okvira sa međunarodnim radnim standardima.

“Značaj ovog dokumenta se ogleda u činjenici da ovaj dokument predstavlja važnu tačku saradnje, kako sa Međunarodnom organizacijom rada, tako i sa socijalnim partnerima, Unijom poslodavaca Crne Gore, Savezom sindikata Crne Gore, Unijom slobodnih sindikata Crne Gore”, poručuje se u saopštenju.

Vlada je danas usvojila Informaciju o zaključivanju Ugovora o grantu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za potrebe finansiranja Projekta rekonstrukcije Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i opštih bolnica Bijelo Polje i Cetinje, u cilju unapređenja energetske efikasnosti objekata, i prihvatila tekst Ugovora.

“U skladu s odredbama i uslovima Opštih uslova Fonda, Banka je saglasna da državi odobri bespovratna sredstva u iznosu koji ne prelazi dva miliona eura iz sredstava za proširenje Fonda, podložno uslovima i pod uslovima utvrđenim u ovom Ugovoru, za nabavku određene robe, radova i usluga u vezi s Projektom”, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da je, za potrebe Ministarstva zdravlja, EBRD izradila studiju izvodljivosti za Projekat rekonstrukcije KCCG, Opšte bolnice Bijelo Polje i Opšte bolnice Cetinje.

“Pored energetskih audita, izvršena je i procjena strukturnog stanja zgrada, kao i pregled prisustva azbestom kontaminiranih materijala (ACM) u građevinskim materijalima”, rekli su iz Vlade.

Kako su naveli, ukupni investicioni trošak renoviranja bolnica uključenih u investicioni program iznosi 13,5 miliona eura, uključujući 20 odsto nepredviđenih troškova.

“Osim ako Banka drugačije ne odredi, nabavka svih stavki finansiranih grantom biće regulisana Pravilima o nabavkama EBRD-a”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da će se stavke finansirane grantom nabavljati putem otvorenog tendera, kako je navedeno u Članu 3 Odeljka IIl Pravila o nabavkama EBRD-a.

Vlada je prihvatila Predlog za obezbjeđivanje sredstava za organizaciju FIAT i prihvatila tekst Ugovora.

Na sjednici je naglašeno da FIAT već 39 godina predstavlja ključni stub kulturnog života Glavnog grada i cijele Crne Gore.

“A ove godine FIAT ide korak dalje, ne samo kao manifestacija koja slavi umjetnost i kreativnost, već i kao platforma za društvenu odgovornost”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, u partnerstvu sa Vladom, pokrenuta kampanja “Stop kockanju i klađenju”, koja ima za cilj da skrene pažnju na alarmantne statistike o kockanju u Crnoj Gori.

“Ova kampanja predstavlja primjer kako kultura može biti više od estetskog izraza - ona može postati sredstvo za društvenu transformaciju i osnaživanje zajednice”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je finansijska pomoć koja je FIAT-u neophodna da bi se realizovao planirani program za izdanje festival FIAT 2024. od 6. do 15. septembra i koju FIAT od traži od potencijalnih partnera za ovogodišnje izdanje devet hiljada eura.

“Kao festival koji decenijama osnažuje i promoviše kreativne potencijale mladih ljudi, profesionalna je obaveza da kampanju podržimo na duži rok (i nakon festivala), animiranjem većeg broja uglednih i poznatih javnih ličnosti, prije svega iz umjetničkih i pozorišnih krugova, uz pomoć kojih bi dalje razvili odgovarajuće sadržaje i otrežnjujuće poruke namijenjene mladima”, kaže se u saopštenju.