Društvo

AKCIJA UPSUL-A: SPAŠENO PET OSOBA KOJE SU ISPALE IZ GUMENOG ČAMCA KOD RTA RATAC

Autor Vasilisa Grgurević

Pripadnici Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) spasili su pet osoba, među kojima je bilo i dijete, a koje su ispale iz gumenog čamca u Sutomoru kod Rta Ratac.

Izvor: URSUL

"Odmah po dobijanju informacija da je pet osoba ispalo iz čamca, UPSUL je na lice mjesta uputio svoju posadu sa spasilačkim čamcem SAR-5 iz Bara, jer je čamac kružio oko njih i prijetio da ugrozi njihove živote. Takođe, u isto vrijeme isplovio je sa privatnim plovilom i naš kolega Nikola Bošković, koji nije bio na dužnosti, ali je pokazao hrabrost i vještinu i uspio da obuzda čamac, koji je prijetio da ozbiljno povrijedi posadu koja je bila zarobljena u moru", saopšteno je iz UPSUL-a.

Akcija, koja je trajala nekih 20-ak minuta, bila je najzahtjevnija akcija spašavanja ove godine, imajući u vidu opasnosti kojoj su bili izloženi posada čamca i spasioci, dodaje se u saopštenju.

"S obzirom da je septembar mjesec veoma aktraktivan za aktivnosti na moru, apelujemo na oprez prilikom korištenja plovnih sredstava, a posebno skrećemo pažnju na najavljenu promjenu vremenskih koja slijedi u narednih nekoliko dana. Podsjećamo da ovakve ili slične rizične situacije na moru građani i turisti mogu prijaviti direktno na broj 129 ili putem mobilne aplikacija Safesea.me", piše u saopštenju.