Društvo

BIĆE PREGOVORA, ALI I BLOKADE

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Prihvatili su ponudu Monteputa da se formira radna grupa u kojoj će učestvovati oni, rukovodstvo te kompanije i predstavnik Opštine Bar.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Predstavnici Crmničana sastali su se juče sa direktorom Monteputa Milanom Ljiljanićem i njegovim saradnicima kako bi razgovarali o njihovim zahtjevima koji se tiču besplatnog prolaska kroz tunel Sozina, saznaju “Vijesti”.

Oni će pristati da pregovaraju sa tom državnom kompanijom, ali neće odustati od blokade tunela koju su najavili za nedjelju od devet do 12 sati, kazali su redakciji.

Prihvatili su ponudu Monteputa da se formira radna grupa u kojoj će učestvovati oni, rukovodstvo te kompanije i predstavnik Opštine Bar.

Na sastanku je bilo troje predstavnika Crmničana koji su Ljiljaniću kazali da su voljni da razgovaraju i rade radi što bolje primjene novog Zakona o putevima o kojem će se glasati u skupštini, a koji predviđa besplatan prolaz kroz tunel za građane Bara koji žive sjeverno od rampe Sozine. Ipak, kažu da neće pristati na privremena rješenja već samo na zakonsku regulaciju.

Za stolom nije bilo predstavnika Opštine Bar, ali ih je Ljiljanić uvjerio da je u komunikaciji sa predsjednikom te lokalne samouprave Dušanom Raičevićem. Iz Opštine nisu odgovorili na pitanja da li će učestvovati u radnoj grupi i koga će za taj posao delegirati.

U odgovoru koji je Raičević poslao Monteputu, a u koji “Vijesti” imaju uvid, on je pozdravio ideju da se sistemski i sveobuhvatno pristupi rješavanju ovih problema. On je savjetovao i koji bi Crmničani iz Savjeta mjesne zajednica Crmnica mogli biti članovi radne grupe i predložio da se u rad uključe i dva člana grupe građana koji su pokrenuli ova pitanja.

Predstavnici Crmničana su kazali da od svojih zahtjeva neće odustati i da će organizovati blokade dok oni ne budu ispunjeni. U dopisu koji su poslali Monteputu oni zahtijevaju trajno rješenje prolaska kroz tunel za Crmničane i Crmničanke, društvenu odgovornost prema lokalnoj zajednici, koja će se ogledati kroz ulaganje sredstava za razvoj i podršku lokalnom stanovništvu i zapošljavanje Crmničana.

“Organizatori protesta i podnosioci inicijative su u zaključcima jučerašnjeg sastanka sa upravom Monteputa izrazili spremnost da se hitno u radnoj grupi krene detaljnom analizom i već danas sa rješavanjem problema, međutim osim potvrde u mailu kojim Opština odgovara Monteputu u vezi radne grupe, konkretnih koraka danas nije bilo. Očekivali smo, s obzirom na važnost i hitnost ovog pitanja, da će Opština u koordinaciji sa kompanijom Monteput već danas organizovati sastanak, međutim do toga nije došlo i niko nas nije pozvao”.

Na sjednici Skupštine Crne Gore koja je održana u utorak izvršen je pretres predloga o dopunama Zakona o putevima koji nalaže da bi besplatan prolaz imali oni koji imaju prebivalište na teritoriji opštine Bar i žive na mjestu stanovanja na području opštine sjeverno od naplatne rampe pa sve do granica opština Budva, Cetinje, Ulcinj i Zeta ali i vozila čiji vlasnici imaju prebivalište na teritoriji opštine, a žive sa južne strane ali su zaposleni kod poslodavca koji imaju prostorije sa sjeverne strane kao i vlasnici vozila koji žive sa južne strane ali imaju nekretninu sa sjeverne.