Društvo

POSLANICI O IZMJENAMA ZAKONA O RADU

Autor Vasilisa Grgurević

Poslanici Skupštine Crne Gore nastaviće danas zasijedanje raspravom o izmjenama Zakona u radu.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Šef Poslaničkog luba DPS-a Andrija Nikolić je na samom početku proceduralno reagovao i rekao da danas u škafu predsjednika parlamenta Andrije Mandiću leži tekst Rezolucije o genocidu u Jasenovcu, koju on iz nekog razloga neće da potpiše i proslijedi na objavljivanje u Službenom listu.

“Suština je da danas taj dokument ne postoji. Da su rasprava u Skupštini i glasanje bili potrebni Mandiću da bi našao razlog da ostane u vladi nakon što je Spajićeva vlada glasala za rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama. Dakle, Mandiću su pale akcije u Srpskom svetu, pošto su shvatili da je za fotelju spreman sve da uradi. Pa je da bi spasio obraz pred Srbima, posegnuo za manipulacijom. Usvojicemo rezoluciju , ali je nećemo usvojiti. Čime se narugao srpskim žrtvama u Jasenovcu i grobovima svog naroda, uvrijedio žrtve i njihove potomke i iskompromitovao Crnu Goru”, kazao je on.

On je zatražio objašnjenje od potpedsjednika parlamenta Borisa Pejovića.

Pejović je mu je odgovorio rekao da se radi samo o formalnom činu.

”I nema mjesta za konstrukcije koje ste saopštili”, dodao je Pejović u odgovoru Nikoliću.

”Ovdje imamo kršenje zakona, jer predjsednik parlamenta ne potpisuje dokument i ne šalje ga Službenom listu”, na to je kazao Nikolić.

Slaven Radunović iz ZBCG je rekao da je izjava Nikolića ”trzaj nemoćnih”.

”Ni je ne znam koji je razlog, vjerovatno je tehnički, i to će biti ispravljeno”, rekao je Radunović.

Tokom rasprave o izmjenama Zakona o radu, poslanica PES-a Jelenka Andrić istakla je da da će njena stranka uvijek podržati zakonska rješenja kojima se podržavaju zaposleni, pa i ovaj zakon.

Predlog izmjena ovog Zakona je da se skrati vremenki interval za dobijanje stalnog zaposlenja poslije ugovora o radu sa važećih 36 na 24 mjeseca.

Mihailo Anđušić iz DPS-a poručio je da želi da vjeruje da, kada su izmjene ovog zakona u pitanju, da kolege iz SNP-a imaju dobru namjeru, ali da treba vidjeti kako će to pokazati u praksi.

“Sa druge strane, siguran sam da će ovo olakšati u pojedinim javnim ustanovama partijsko zapošljavanje koje razara javni sektor”, rekao je Anđušić.

Božović: Izmjene nijesu motivisane partijskim zapošljavanjem

Poslanik Bogdan Božović iz SNP-a, kao predstavnik predlagača, je poručio da izmjene nijesu motivisane nikakvim partijskim zapošljavanjem, odgovarajući na Anđušićevo izlaganje.

“Vi ste tvorci projekta partiskog zapošljavanja, pa me čudi da od vas dolazi ta sumnja. Ovo je bilo dio sistema kada ste bili vlast”, naveo je on.

Prema riječima poslanika Demokrata Borisa Bogdanovića, izmjene ovog zakona su šamar u lice svima koji žele da izigravaju zakon.

Boris Mugoša iz SD-a je kazao da će podržati ovo zakonsko rješenje.

“Zar nije dovoljno dvije godine da vidite da li vam neki radnik odgovara ili ne odgovara”, kazao je on. Ipak, napomenuo je da se danas u Crnoj Gorine bavimo se strukturnom reformom na tržištu rada, već da šminkamo realnost”, dodao je on.

On je istakao da se trreba formulisati par amandmana kako bi ovo zakonsko rješenje bilo cjelovito.

“Poslodavac i zaposleni treba da budu podjednako važni u funkcionisanju privrede. Važno je da pratimo primjenu ovog zakonskog rješenja”, istakao je Mugoša.

Poslanik Slaven Radunović je kazao da treba omogućiti pravdu za ljude da budu jednako tretirani.

“15 poslednjih godina svako ko je bio za opoziciju, imao je ozbiljan problem da se zaposli”, kazao je on.

Pozvao je da se izvrši pozitivni utisak da se istraži sve vezano za Milana Lekića.

“Da što prije dobijemo istrage i presude, da se skine ljaga kju ste nametnuli tom čovjeku”, istakao je on.

Mugoša: Brutalni revanšizam

Mugoša je kazao da če građani plaćati na stotine hilada eura zbog brutalnog revanšizma vlasti nakon .2020.

“Anomalije koje su bile dovedene do savršenstva od avgusta 2020. godine. Teza da se niko nije mogao zapsolaiti bez članske karte DPS je smiješna. Mnogo toga lošeg se dešava od 2020. godine. Realnost je jasna, nemojmo ljudima stvarati lažnu sliku”, dodao je Mugoša.

Milatović: Od partijskih kadrova nema đe igla da stane

Poslanica DPS Sonja Milatović je kazala da su predložene izmjene dobre.

“Ali, u ovoj državi cvjeta partijsko zapošljavanje. Zbog toga u pojedinim državnim preduzećima nema đe igla da stane. Zbog sveg sam oprezna i skeptična kada je ovo zakonsko rješenje u pitanju”, kazala je ona.

Poslanik Božović iz SNP-a je kazao da je ovo ono što su obećali građanima u predizbornoj kampanji.

“Ovo se odnosi na sve ljude, i one koji glasaju opoziciju i poziciju, Sigurn sam da su svi zaposleni za ovakvo zakonsko rješenje”, naveo je.

Milatović mu je kazala da će DPS glasati za ovo rješenje.

“Govorila sam o fenomenu partijskog zapošljavnja koje sprovodi parlamentarna većina”, dodala je ona.