Društvo

EPCG U PLUSU 22,4 MILIONA EURA!

Autor Anđela Vukčević

Ovih dana potrošnja električne energije veća za 11% u odnosu na prosjek prethodnih godina.

Izvor: Promo/Logo epcg

Tropski talas i turistička sezona, koji uzrokuju uvećanu potrošnju struje, ne utiču na snabdijevanje kupaca iz kategorija „Domaćinstva“ i „Ostala potrošnja“. Struje, naime, ima dovoljno, a remonti naših postrojenja, planirani za ovu godinu, motivisali su proaktivno upravljanje proizvodnjom, takom da se, po potrebi, dodatno uvozi samo onda kada su cijene na tržištu najniže kako bi se optimizovali naši resursi – prvenstveno akumulacije. EPCG raspolaže unaprijed kupljenim količinama električne energije za tekuću ljetnju sezonu, a naročito je važno u situacijama poput aktuelne, u kojima dolazi do dramatičnog rasta cijena.

Stručno i odgovorno poslovanje ogleda se i u činjenici da je, u periodu od 1. januara do 30. juna tekuće godine, EPCG kupila 430.304 MWh za 26.599.599 € (prosječna kupovna cijena: 61,82 €/MWh) i prodala 544.669 MWh za 48.979.952 € (prosječna prodajna cijena: 89,93 €/MWh), što znači da je, u pogledu uvoza/izvoza električne energije, ostvarila plus od 22.380.353 €. Ovi efekti imaju još veći značaj po našu kompaniju, ako imamo u vidu da prvih pola godine karakteriše niža hidro proizvodnja od planirane – 85 %.

Podsjećamo na činjenicu da cijene po kojima se, trenutno, struja prodaje na domaćoj, ali i drugim berzama u regionu, nemaju nikakav uticaj na višestruko nižu cijenu koju plaćaju kupci iz kategorija „Domaćinstva“ i „Ostala potrošnja“. Štaviše, do 31. decembra 2024. godine, članovi „Zlatnog tima“, s mjesečnom potrošnjom nižom od 500 KWh, imaju popust od 18,5%, dok ostale redovne platiše, čija mjesečna potrošnja takođe ne prelazi 500 KWh, računaju na popust od 10,5%.

REDOVNI REMONTI, BUDUĆI IZAZOVI
Kada je riječ o remontima postrojenja EPCG, jedan veliki posao je već obavljen. Naime, TE „Pljevlja“ je prošla kroz redovni godišnji remont, koji je trajalo od početka aprila do sredine juna, a redovni godišnji remont uskoro očekuje i HE „Perućica“. Najveći izazovi su, svakako, predviđeni za 2025. godinu, kada će TE „Pljevlja“, zbog završetka ekološke rekonstrukcije i modernizacije, biti u zastoju sedam i po mjeseci, što će, prema sadašnjim procjenama, Elektroprivredu koštati cca. 70 miliona evra u pogledu uvoza nedostajućih količina struje.

Tropske vrućine povećale potrošnju za 11%

Ovih dana potrošnja električne energije veća za 11% u odnosu na prosjek prethodnih godina.

Veće korišćenje klima uređaja i, naravno, efekat turističke sezone značajno su doprinijeli povećanju potrošnje struje. Potrošnja struje u junu bila je veća za oko 11% u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Tropski talas koji je zahvatio našu zemlju, za posljedicu ima rekordnu potrošnju električne energije. Tako je 11.07.2024. godine dnevna potrošnja je iznosila 11.029 MWh, a kako se odvija situacija, očekujemo da će i ovaj rekord biti srušen tokom tekuće sedmice.

Primjera radi, tokom juna tekuće godine potrošnja na distributivnom nivou je veća za 20 GWh u odnosu na prošlu godinu – ekvivalent ove potrošnje je proizvodnja solarne elektrane instalisane snage od oko 130 MW na mjesečnom nivou ili 30 MW gasne/termo elektrane.