Društvo

ČAPUNI: TVRDNJE DA ULCINJ NE MOŽE DOBITI STATUS GRADA SU RAZOČARAVAJUĆE ZA ALBANCE I ULCINJANE

Autor Anđela Vukčević

Kazao je da se time ništi pisana istorija Ulcinja "u kojoj je bivstvovao kao bitan grad na Mediteranu već 2.500 godina".

Izvor: MONDO

Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi i izjave zvaničnika Ministarstva javne uprave (MJU) u kojima se tvrdi da je Ulcinj jedini grad na primorju Crne Gore koji, shodno nacrtu Zakona o lokalnoj samoupravi, ne može dobiti status grada, su razočaravajuć za svakog Ulcinjana i za sve Albance u Crnoj Gori, saopštio je poslanik Albanske alijanske Ilir Čapuni.

Kazao je da se time ništi pisana istorija Ulcinja "u kojoj je bivstvovao kao bitan grad na Mediteranu već 2.500 godina".

"Ovaj grad se vjekovima isticao svojom konkurentnošću i razvijenošću, svojom administracijom, vibrantnim tržištem, brodogradnjom, hotelijerstvom i zdravim finansijama. Podsjećam, Ulcinj je do 1426. godine kovao svoju monetu sa jasnim natpisom “Moneta de Dulcino”. Sada nažalost, prema predlagaču ovog zakona, on ne može imati status grada, a nažalost, taj status je već imao kada je predat Crnoj Gori 1880. Ne postoje te formule i računice koje mogu degradirati pravni i faktički status Ulcinja", navodi Čapuni.

Dodao je da je ironično što iza nacrta stoji ministar iz redova predstavnika albanskog naroda.

"Braniti ovakvo nakaradno rješenje je u najmanju ruku uvredljivo za sve Ulcinjane i za sve Albance u Crnoj Gori. Albanska alijansa će blagovremeno predati svoje sugestije predlagaču ovog zakona, i učestvovaće u poboljšanju ovog predloga zakona preko svojih predstavnika i u Vladi i u Skupštini Crne Gore", zaključuje Čapuni.