Društvo

GLAVNI GRAD: "GIS SOLUTIONS" JE PODATKE GRAĐANA DOBIO OD MINISTARSTVA EKOLOGIJE, PROSTORNOG PLANIRANJA I URBANIZMA

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Glavni grad nije ustupio podatke i nije je vlasnik spornog GIS portala, niti ima nadležnosti nad njegovim upravljanjem, saopšteno je iz Glavnog grada Podgorica.

Izvor: PGbiro

Iz Glavnog grada su naveli da su od kompanije "GIS Solutions" dobili odgovor da je ta firma podatke građana dobila tokom 2021. godine od Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

"Sporni podaci o planskoj dokumentaciji u sklopu kojih su i lični podaci nisu ustupljeni od strane Glavnog grada niti ih Glavni grad ima u svom posjedu u obliku u kojem su oni prikazani. Takođe, podaci nisu distribuirani putem web prezentacije Glavnog grada što u potpunosti demantuje navode odbornika DPS-a Stefana Ćulafića te vjerujemo da će u nekom od narednih obraćanja provjeriti činjenice prije iznošenja neistina i uzbunjivanja javnosti", piše u saopštenju.

"Kako Glavni grad nema nikakav ugovor sa pomenutom kompanijom, niti smo na bilo koji način učestvovali u razmjeni podataka između njih i Ministarstva, molimo da im se obratite za dodatna pojašnjenja, a kako bi se javnost na pravi način informisala", dodaje se.

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u podgoričkom parlamentu Stefan Ćulafić kazao je ranije danas da se jednostavnom pretragom na portalu Geografskog informacionog sistema (GIS) Podgorica dolazi do ličnih podataka građana glavnog grada poput jedinstvenog matičnog broja i slično, pišu Vijesti.