Društvo

"MONTEPUT" RASPISAO NOVE TENDERE!

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Ova državna kompanija je ponovo raspisala i dva prethodno poništena postupka za izradu idejnih rješenja, i to za dionice auto-puta Andrijevica-Peć i Andrijevica-Čakor, i brze saobraćajnice Crnča-Pljevlja-Goražde

Izvor: MONDO/Anđela Pešić

Monteput je raspisao gotovo 97 hiljada eura vrijedan tender, za izradu idejnog rješenja za brzu saobraćajnicu Smokovac-Tuzi-Božaj, kako bi se našla optimalna trasa, razvio ovaj dio Crne Gore, a auto-put spojio sa susjednom Albanijom. Taj tender će, po podacima sa sajta Crnogorskih elektronskih javnih nabavki (CeJN), trajati do 4. jula.

Ova državna kompanija je ponovo raspisala i dva prethodno poništena postupka za izradu idejnih rješenja, i to za dionice auto-puta Andrijevica-Peć i Andrijevica-Čakor, i brze saobraćajnice Crnča-Pljevlja-Goražde. Vrijednost ovih tendera se nije mijenjala, pa je ostala 120 hiljada, odnosno 205.700 eura, pišu Vijesti.

Početak dionice Smokovac-Tuzi-Božaj, biće na postojećoj petlji auto-puta na Smokovcu, nakon čega će se pružati do petlji u naseljima Dinoša i Vuksanlekići u Opštini Tuzi, i završavati u širem pojasu graničnog prelaza Božaj. Ova trasa duga je oko 23 kilometra. Pri izradi se, kako se navodi, mora voditi računa o lokaciji naplatnih rampi, ekološkim aspektima, postojećoj infrastrukturi, željezničkoj pruzi Podgorica-Skadar, kulturnim dobrima, vjerskim objektima, a posebno očuvanju urbanih i vrijednih ruralnih cjelina, vjerskih objekata, eventualnih arheoloških lokaliteta...

“Ovo idejno rješenje, poslužiće kao osnov za opredjeljenje i definisanje preciznijeg položaja trase, kao i donošenje konačne odluke u vezi sa rangom i profilom ove saobraćajnice, kao i definisanje preciznijeg položaja koridora ove saobraćajnice u Predlogu prostornog plana Crne Gore do 2040. godine. U prethodnom periodu, ovaj koridor je tretiran kao auto-putni pravac, odnosno kao dio Jadransko-jonskog auto-puta, za koji je 2008. godine urađen generalni projekat. Ovim idejnom rješenjem treba ispitati ovaj koridor kao brzu saobraćajnicu”, piše u dokumentaciji.

Kompanija koja dobije ovaj posao moraće da dostavi i avansnu garanciju, garanciju za dobro izvršenje ugovora za slučaj povrede obaveza u iznosu od 10 odsto ugovora. Osim toga, prije izrade tehničke dokumentacije moraće da zaključi ugovor o osiguranju od profesionalne odgovornosti za štetu koja može da nastane Monteputu i trećim licima, i da toj državnoj firmi preda polisu osiguranja na iznos od 100.000 eura, pišu Vijesti.

“Ugovorna kazna za svaki dan kašnjenja utvrđuje se u iznosu od 0,3 odsto od ukupne ugovorne cijene, s tim što ukupan iznos kazne ne može preći 10 odsto vrijednosti ugovora. Ukoliko izvršilac, i pored pisanog upozorenja kasni sa završetkom izrade idejnog rješenja više od 20 dana u odnosu na ugovoreni rok, Monteput ima i pravo na raskid ugovora”, piše u tenderu.

Monteput je ponovo raspisao i dva tendera koja su prethodno poništena, i to za izradu idejnog rješenja za dionice auto-puta Andrijevica-Peć i Andrijevica-Čakor, i brze saobraćajnice Crnča-Pljevlja-Goražde. Vrijednost ovih tendera se nije mijenjala, tj. ostala je 120 hiljada, odnosno 205.700 eura.

Početak dionice Smokovac-Tuzi-Božaj biće na postojećoj petlji auto-puta na Smokovcu, nakon čega će se pružati do petlji u naseljima Dinoša i Vuksanlekići u Opštini Tuzi, i završavati u širem pojasu graničnog prelaza Božaj. Ova trasa duga je oko 23 kilometra

Iz Monteputa su naglasili da je rok za podnošenje ponuda za idejno rješenje za dionicu Crnča-Pljevlja-Goražde, skraćen zbog implementacije trase u Prostorni plan Crne Gore, pa će ponude primati do 17. juna. Istakli su da su zainteresovane firme već upoznate sa uslovima jer je tender već raspisivan. Raniji je raspisan početkom marta, a kasnije je poništen krajem maja, nakon što su ponuđači isključeni iz postupka. Ova 93 kilometra duga brza saobraćajnica, treba da obezbijedi kvalitetnu saobraćajnu vezu Bijelog Polja (Crnča) i Pljevalja, i poboljša povezanost sa Bosnom i Hercegovinom.

Tender za ponude za dionice auto-puta Andrijevica-Peć i Andrijevica-Čakor, trajaće do 19. juna. Monteput je taj postupak pokrenuo krajem februara, ali je poništen sredinom maja, nakon što su svi ponuđači isključeni iz postupka zbog nepravilno sačinjenih i nepotpunih izjava. Cilj izrade dokumentacije za ovu 27 kilometara dugu dionicu, od auto-puta Bar-Boljare u Andrijevici preko granice sa Kosovom do Peći, jeste određivanje njenog optimalnog koridora.