Društvo

BUDVA: Komunalna inspekcija zabranila radove

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Komunalna inspekcija Opštine Budva zabranila je radove na izgradnji poslovnog objekta na samom šetalištu u centru grada, te kompletne spise predmeta predala Odjeljenju bezbjednosti na dalje postupanje.

Izvor: MONDO

Komunalni inspektori su još početkom februara, nakon što je investitor N.S. prijavio rekonstrukciju, dopis uputili nadležnoj Urbanističko-građevinskoj inspekciji, koja nije reagovala.

Naime, investitor je saopšteno u Komunalnoj policiji, je prijavio rekonstrukciju objekta, stare kuće , koja se u katastarskoj evidenciji na parceli 2170 KO Budva vodi kao poslovno stambeni objekat, najavljujući da je prinuđen da prizemni nivo, koji je 60 centimetara ispod nulte kote, odnosno trotoara i puta, podigne za 65 centimetara, uz obrazloženje da mu dolazi do plavljenja prizemlja izgradnjom saobraćajnice. Kako je naveo, rekonstrukcija se obavlja u postojećim gabaritima i postojećoj spratnosti.

Komunalni inspektor odmah izlazi na teren i ustanovljava da je stari objekat porušen, te da se vrši izgradnja potpuno novog, kome se kota prizemlja podiže.

Dopisom 9. februara, pozivajući se na član 62 Zakona o upravnom postupku na dalje postupanje shodno nadležnostima, pisanu inicijativu dostavlja Urbanističko+građevinskoj inspekciji Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine na dalje postupanje Međutim, povratne informacije nije bilo, niti je inspekcija reagovala.

Nastavljeni su radovi, da bi objekat praktično bio završen, ali komunalni inspektor izlazi na teren 22. maja, jer je investitor i pored stupanja na snagu zabrane izvođenja radova u prvoj i ekskluzivnoj zoni za područje opštine Budva izvodio radove.

Inspektor tada sačinjava zapisnik, te ponovo dopisom obavještava Urbanističko-građevinskoj inspekciji 23. maja da shodno njenim nadležnostima izvrši inspekcijski pregled.Međutim, inspekcija nije odgovorila ni na drugi dopis iz Budve.

Kako je Vijestima rečeno, komunalni inspektor je 30. maja izašao ponovo na teren, te donio rješenje o zabrani izvođenja radova, pozivajući se na nadležnost koju ima, a to je zabrana izvođenja radova tokom turističke sezone.

"Mi ćemo kompletne spise predmeta predati Odjeljenu bezbjednosti, jer je Komunalna inspekcija učinila sve što je u njenoj nadležnosti. Apelujemo na Urbanističko-građevinsku inspekciju da po prijavama koje joj dostavljamo reaguje i preduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti. Ukoliko investitor i dalje bude nastavio sa izvođenjem radova, mi ćemo podnijeti krivičnu prijavu i zapečatiti objekat“, rečeno je "Vijestima" u Komunalnoj inspekciji i policiji na čijem je čelu Vladan Braunović.